Според специалисти невъзможността за незабавно лечение на диагностицираните с хепатит C е проблем за България. Причината е, че Здравната каса изисква шест месеца проследяване на инфектираните без тежко увреждане на черния дроб, което според специалистите е медицински неиздържан критерий. Това стана известно на пресконференция в УМБАЛ „Св. Св. Иван Рилски", на която експерти обсъдиха специфики при лечение и възможностите за диагностика.  В събитието участие взеха представители на Министерството на здравеопазването, медицинската общност, както и пациенти.
Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г, посочват в прессъобщението от Министерството на здравеопазването. 
Експертите обсъдиха националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г., както и прогреса на България към постигане на глобалните цели на Световната здравна организация за елиминация на хепатит B и C до 2030г. 
Председателят на Българското дружество по гастроентерология Красимир Антонов посочи и други предизвикателства пред превенцията от хепатит. Голям проблем са редицата кръвни изследвания, които според професора са излишни съгласно международните препоръки за лечение. Задължителната чернодробна биопсия и честите кръвни изследвания пък спират пациентите, които страдат от хепатит B, обясни Антонов. 
По думите на заместник-министъра на здравеопазването Михаил Околийски активна роля в превенцията на хепатит B и C имат общопрактикуващите лекари, на които трябва да бъдат дадени ясни насоки какво трябва да се направи, ако техен пациент има симптоми. 
Заместник-министърът каза, че често убеждение е, че болните от хепатит са представители от ЛГБТ обществото и подчерта, че е важно е да се отбележи, че хепатитът не се предава от прегръдки и целувки.
По думите на Околийски цел номер едно е намаляване на заболеваемостта с до 45%. Друга много важна наша цел е имунизацията, посочи той и допълни, че пандемията е изиграла много лоша роля за ваксинирането не само срещу COVID-19, и за ваксинирането при хепатит.
Началникът на клинична лаборатория към УМБАЛ "Св. Св. Иван Рилски" Ирена Иванова обясни, че от няколко години провеждат кампании за желаещите, които искат да се изследват за хепатит B и C. Тя посочи, че целият цикъл от лабораторни изследвания в болницата е наличен и уточни, че тези тестове се поемат от здравната каса.