На среща дискусия в Областен информационен център (ОИЦ) - Видин бяха представени резултатите по проект „Живото наследство на традиционната българска кухня“, финансиран по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален фонд „Култура“ и изпълняван от Регионалния център София- ЮНЕСКО. Събитието е по повод 20-годишния юбилей на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство и е част от комуникационната стратегия на проекта, поясниха от ОИЦ - Видин.
Регионален център София-ЮНЕСКО функционира повече от 10 години в България. Няма друг еквивалент, който да се занимава с нематериално културно наследство - именно традициите и обичаите са особено застрашени в процеса на глобализация. Дейността на центъра показва, че без работата с местните власти това опазване не е достатъчно ефективно, каза при откриването на събитието Ирена Тодорова, изпълнителен директор на центъра.
Доц. д-р Ирена Бокова, преподавател в Нов български университет, обясни, че по време на проекта са насочили към традиционната храна като израз на връзката на хората с конкретното населено място. Проектът представя познавачи и пазители на местни традиции от 12 различни населени места, които могат да представят традиционната за този край кухня.
На събитието беше прожектиран един от седемте филма, заснети по проекта в с. Пещера. Изборът на храните е изцяло на събеседниците, често те са с традиционен костюм, докато готвят. Това е етнографски филм, а не постановка, поясни доц. Бокова.
В рамките на проекта се издава и списание, посветено на нематериалното културно наследство, което събира практики и примери от Югоизточна Европа. През есента ще излезе новият брой, чийто главен редактор е доц. Ирена Бокова, поясни Ирена Тодорова.
Заснет е филм и във видинското село Антимово, който предстои да бъде представен. Планира се и пътуваща фотографска изложба, казаха още участниците в проекта.
На събитието присъства и Борислава Борисова, зам.-кмет по хуманитарни дейности в Община Видин, която прочете поздравителен адрес от името на кмета д-р Цветан Ценков.