Изложба, посветена на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, ще бъде представена днес в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Експозицията „Илинден, мамо Илинден. За българите - Великден“ може да бъде видяна до 4 август, съобщават от Столична библиотека.
Документалната изложба включва ценни книги от фондовете на Столична библиотека, които представят причините, подготовката и организацията на въстанието, биографии на ръководителите му, въстаническите действия и последиците. Отделено е място за спомените на участниците в бунта, както и отразяването му във фолклора и художествената литература, казват организаторите на експозицията.
От екипа на Столична библиотека допълват, че в изложбата са подбрани и издания по-малко познати на широката публика. Особен интерес предизвикват спомените на Славейко Арсов, Смиле Войданов, Борис Сарафов, Иван Гарванов, Гьорче Петров, биографиите на Христо Матов, Дико Джелебов, рода Сарафови, на свещенослужители, участници във въстанието. Както и емблематичните бележки на Димо Хаджидимов за поуките от въстанието - сборникът „Илинден“, казват от библиотеката.
/ВСР