В Министерството на здравеопазването се състоя среща на членове на Коалиция HPV със зам.-министър Михаил Околийски, чийто ресор е общественото здраве, профилактика на заболяванията и промоция на здравето. Това съобщиха от неправителствената организация. Участниците в срещата направиха първи стъпки за съвместна работа за разширяване на ваксинопрофилактиката в България.
Зам.-министър Околийски обясни, че „добрите идеи трябва да са подплатени с епидемиологични данни, финансови разчети и с приоритизиране на най-належащите нужди“. Доц. Околийски констатира със съжаление, че ваксиналното покритие на момичетата от 10 до 12 г. е спаднало през годините от 10% до 1% по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ). „Това е голям проблем, защото всеки ден една жена в България губи живота си от РМШ. Преди да успеем да променим обществените нагласи към ваксинацията и отношението на ключови медицински специалисти, не би трябвало да инвестираме в нови подходи и нови таргетни групи, които да обхване Националната програма. Може да мислим за включване в бъдеще и на момчетата, защото заболяванията, свързани с HPV засягат и мъжкия пол, но основната ни цел сега трябва да бъдат младите момичета и разширяване на ваксиналното покритие“, каза той. 
От Коалиция HPV предложиха да започне навременна подготовка за новата Национална програма за профилактика, след изтичането на настоящата, така че в целевата група за ваксиниране да се включат момичета и момчета от 10 до 12 години, както и ваксинацията срещу HPV да стане задължителна за момичетата на 11 години. В отговор Илия Тасев, началник дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“, обясни, че това ще струва от 12 до 15 милиона лева всяка година и че политиките в профилактиката по принцип са недофинансирани. 
Проф. Радка Аргирова подчерта големия прогрес във ваксината срещу HPV и, че тя на практика служи за превенция не само на рака на маточната шийка, но и на още осем заболявания, сред които рак на гърло, ларингс и бял дроб. Проф. Аргирова обясни нуждата да се обучат за това личните лекари, педиатрите, АГ-специалистите и лекарите от РЗИ. „Трябва да преследваме голямата цел – профилактичният план да бъде разширяван, но и да отчитаме всяка малка цел, която постигаме“, добави вирусологът. 
От организацията предложиха още обученията по ваксинопрофилактика на лекари да се правят под егидата на Министерство на здравеопазването. 
В края на май от Коалиция HPV поискаха в отворено писмо до Министерство на здравеопазването и всички здравни институции действаща политика за ваксинопрофилактика в България. От организацията внесоха писмото в навечерието на 1 юни, има символично послание за по-голяма грижа към здравето на децата и като старт на информационна кампания „Защити бъдещето им!“. В писмото те дадоха 30-дневен срок на Министерството на здравеопазването да насрочат среща с техни представители, която вече е факт.