Четири работилнички за русенски деца ще отворят врати през юли в двора на Къщата - както майсторите от Дунавската задруга наричат своя комплекс с ателиета и уютен сенчест двор. Заниманията в работилничките ще бъдат напълно безплатни - те са подарък, който от Дунавската задруга правят на малките русенчета по повод на празничните годишнини, които ще отбележат през 2023-а. 
Тази година се навършват 10 години, откакто учредихме нашата Дунавска задруга, обяснява председателката Татяна Колева. И допълва, че се навършват също и 55 години от създаването на групата на русенските майстори към Националното сдружение на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. 
Официалните чествания ще бъдат след няколко месеца. Но още отсега от сдружението на хората, които пазят традициите на приложното народно творчество и сърцато го обогатяват, правят своите жестове към русенци. Такъв жест е и организирането на заниманията с децата, на които четири от майсторките в Дунавската задруга ще опитат да предадат любовта към красивото и вдъхновението, с които създават 
приказни дантели, шевици, украшения и керамични красоти
Това е поредна покана на талантите от задругата към младото поколение да види как се раждат прекрасните уникати и да пожелаят да се посветят на приложното творчество. 
Всяко от заниманията ще продължава от час и половина до два часа. Първото е на 20 юли от 30 до 11 часа с майсторката Мария Браткова, която ще покаже как се изработва прочутата калоферска дантела, наричана още совалкова или брюкселска дантела. От задругата обясняват, че за да се получи фината нежна плетеница от бели или екрю конци, плетачките трябва да се научат първо на съсредоточеност и внимание, но пък резултатът носи и удоволствие, и удовлетворение. Майстор Мария Браткова ще работи с деца, които са над 8-годишна възраст. 
Майсторката се запалва по калоферската дантела още като млада, тогава видяла на снимка ажурената прелест и останала изключително впечатлена. Постепенно вниманието се насочва към всичко, което вижда по телевизията или прочита за совалковото плетене на дантела. Дава си сметка, че това не е никак лесно и когато през 1922 година научава, че в Русе ще води такъв курс именитата майсторка на калоферска дантела Величка Радулова, смятана за най-добрата в България по това време, Мария Браткова се записва в курса. Впрочем, собственият й опит показва, че самите калоферки ревниво пазят тайните на създаването на красивите плетеници и рядко допускат някого до светая светих на работния процес. Така че фактът, че 
майстор Мария Браткова отваря сърцето и ателието си 
за малките русенчета вече говори красноречиво за добросърдечното й желание да сподели уменията и дарбите си и надеждата й да срещне млади последователи. 
Мария Браткова се явява на изпит и получава майсторско свидетелство и през 2015 година става член на Дунавската задруга. Тя е показвала своите изкусни дантели на фестивали в Словакия, Чехия, както и на много български форуми, където талантливи автори показват майсторлъка си.
Над 10-годишни трябва да желаещите да се включат в ателието за занимания с мъниста на майстор Десислава Тихолова, което ще се проведе на 21 юли от 9.30 до 11 часа. От Дунавската задруга припомнят, че работата с мъниста е била много важна за украсата на празничното и всекидневното облекло. Изработването на накити от мъниста обединява стари занаятчийски практики и съвременни дизайнерски решения. Участниците ще се запознаят с красотата и символиката на мънистата, както и с необходимото търпение за създаването на красиво бижу - частица от естетиката на миналото в динамиката на съвремието.
Десислава Тихолова, която мнозина познават от работата й в регионалния Исторически музей в Русе, се впечатлява от това какво прави един майстор на мъниста, когото вижда преди около две десетилетия по време на международен фолклорен фестивал в Бургас. Самата тя започва да плете мънистени чудеса от 2007 година и както признава, „винаги нося плетката си в джоба“. Тя изработва от мъниста гривни, гердани, амулети, като успоредно с това извършва сериозни и задълбочени проучвания на географското разпространение на мънистата като част от обредното облекло. Отделя значително внимание и на наричаната от специалисти апотропейна същност на мънистата и амулетите - става въпрос за защитните функции на тези древни символи, които предпазват от злини и беди. 
Десислава Тихолова може часове наред да разказва за мънистата 
- за това какво е мястото и какво означава всяко от шарените топченца върху дреха, риза, кърпа или забрадка. Тя с готовност посреща деца и по време на различните събития с отворени врати на Историческия музей, където с готовност и желание въвежда малките ентусиасти в чудния свят на шарените мъниста. 
Също на 21 юли, но от два до три и половина часа следобед майстор Кремена Франер ще покаже на деца над 8-годишна възраст как се изработва художествена керамика. 
Кремена Корабова-Франер е родена в Русе, през 1986 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян, като специалността й е с педагогически профил. След дипломирането започва работа в Историческия музей в Русе като реставратор на керамика, която археолозите откриват по време на разкопки в Русенската селищна могила. 
През 1989 година получава майсторско свидетелство и става член на Националното сдружение „Задруга на майсторите на народни художествени занаяти“, а след създаването на Дунавската задруга на майсторите в Русе Кремена Франер става неин член през 2013 г. 
От 2000 г. живее в Швейцария, където получава швейцарски еквивалент на майсторското свидетелство, издаден в град Берн. Тя е преподавател по керамика и по керамични бижута в Популярния университет, учител по керамика и акварел за деца и възрастни. Във Фрайбург русенката има собствено ателие, където работи и дава уроци. 
Специален акцент за Кремена Франер е работата с деца
тъй като тя смята, че да ги въведе в света на изкуството и да им помогне да усетят красотата е и важна отговорност към бъдещето на тези деца. Нейни работи са били преддсткавяни по време на множество изложби в Швейцария, но творби на ккерамичката участват също и в традиционните експозиции и изяви на Дунавската задруга на майсторите в Русе и в страната. 
Четвъртото отворено ателие ще бъде на 24 юли от 9.30 до 11 ч с майстор Севим Ганева, която е вълшебницата на везбата и бродерията. Тази година съм подготвила нещо по-различно, една техника, която не е много популярна, която, надявам се, ще увлече децата, каза за „Утро“ Севим Ганева. В ателието могат да участват деца, които са навършили 10 години. Те ще усвоят изкуството, наречено изонит - художествена бродерия върху картон. Техниката е полезно и забавно творческо занимание, провокира сръчност и внимание, като така всеки от участниците ще може да създаде своя бродирана магия, казват от Дунавската задруга. 
Севим Ганева започва да бродира, още преди да тръгне на училище, като първата й творба е лице на възглавничка с приказни герои, изпълнени с техниката бод зад игла. Нейният стремеж винаги да добавя по нещо интригуващо и различно и в собственото си облекло, и в интериора, развива дарбата й да бродира, да добавя елементи, които внасят свежест и добавят оригиналност.  Така постепенно стига до майсторския изпит, за явяването на който я п ровокира тогавашната председателка на русенската група на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. Така 
Севим Ганева едва 28-годишна блестящо се представя на изпита и получава първото в България свидетелство за майстор на рязана бродерия
 Днес везбите на Севим Ганева имат многобройни почитатели и в България, и в чужбина, творбите й приковават погледите на национални и международни изложби, на фестивали и артистични форуми. А майсторката винаги се радва да помогне на млади хора да усвоят първите стъпки в изкуството, за което за нея няма тайни. 
В Дунавската задруга на майсторите на художествени занаяти се надяват, че не само ще разнообразят с тези занимания лятното ежедневие на русенски деца, но и ще предизвикат любопитството и интереса им към тези творчески дейности. И уточняват: „За тези, които пожелаят да се занимават по-задълбочено с тези или други занаяти, майсторите са готови да изслушат вашите желания и да обсъдят възможностите за бъдещи занимания“.
Желаещите да се включат в работилничките трябва да заяват предварително това на електронния адрес на задругата: [email protected], на страницата на Дунавска задруга във Фейсбук https://www.facebook.com/Dunavskazadruga.Ruse или на телефон 0888 442 488 Татяна Колева. Записванията за 20 юли се правят до 18 юли включително, за 21 юли - до 19 юли, а за 24-и - до 22 юли включително.