Расте броят на исковите молби на пострадали в катастрофи или техни наследници за обезщетение от застрахователни дружества, които са продали полици за задължителната „Гражданска отговорност“ на причинилите инцидентите шофьори, съобщиха от русенския Окръжен съд. За първите шест месеца на годината са заведени 28 такива дела, докато за същия период на 2022-а са били 18.
Когато виновните водачи нямат застраховка, исковете се насочват към Гаранционния фонд. Той е изпълнил задължението си и на свой ред е завел дела срещу шофьорите за възстановяване на изплатените суми.
 Ръст има не само на броя на делата, но и на присъжданите обезщетения.
Типичен пример за това е решението на Окръжния съд от края на май „Алианц Румъния“ да плати на децата на загинал в катастрофа с румънски автомобил мъж по 120 000 лева обезщетение за загубата на баща им плюс разноските по делото. Три месеца по-рано друг състав на съда присъди същата сума за съпругата. Решението не беше обжалвано и вече е сила. В конкретния случай става въпрос за катастрофа на 16 май 2016-а, когато 59-годишният Г.Е. и 58-годишната му съпруга Е.Е. излиза с колата си „Фолксваген Голф“ на главния път Русе-Бяла от разклона за село Екзарх Йосиф. В този момент колата е ударена със 127 км/ч от карана от румънския гражданин Д.С. „Хонда“ и българинът губи живота си.
Д.С. представя застрахователна полица „Гражданска отговорност“ в „Allianz Tirac Asigurari“ S.A., Румъния и синът и дъщерята на загиналия, както и майка им, предявяват искане за заплащане на застрахователно обезщетение към ответното дружество, чрез представителя му у нас - ЗАД „Алианц България“. Получават отказ и се обръщат към съда с иск за по 120 000 лв. за всеки от тях.