Кораб „Милфорд“, на който загинаха двама моряци, е на кей във Варна и ще остане до приключване на разследването на инцидента, каза днес директорът на „Морска администрация“ в града капитан Валентин Енчев. Той уточни, че сигналът за случилото се е подаден снощи, около 21 часа. Тогава е било установено, че двама мъже са претърпели инцидент в трюма на кораба, който плава под флага на Белиз и е извършвал курс от Бургас към Констанца. Екипажът е 14-членен, всички моряци са руснаци, допълни Енчев.
За случилото се са информирани системата за управление на трафика, Морския спасително-координационен център, Морска администрация. Тогава е взето решение корабът да бъде отклонен от курса и да бъде поставен на кей във Варна. При пристигането му е потърсено съдействие от Дирекцията за противопожарна безопасност и защита на населението, чиито експерти са помогнали да бъдат изкарани телата от трюма. И двамата мъже са били мъртви. 
Версиите за случилото се са много и не се работи по някоя конкретна, първо трябва да се изясни защо двамата са били в трюма, допълни Енчев. По думите му вече тече проверка дали организацията на работата на кораба е била съгласно изискванията на международните конвенции. Енчев допълни, че „Милфорд“ ще остане във Варна, докато завършат работата си експертите от Националния борд за разследване на произшествия в корабоплаването. Междувременно с инцидента са ангажирани и следствието и прокуратурата във Варна.