Млади художници рисуват в Благоевград картини, които ще са в основата на бъдещ музей на съвременното изкуство. За девета поредна година кураторът Сашо Стоицов събира във възрожденския квартал в града автори от най-новото поколение в България в рамките на „Симпозиум по живопис“. 
Идеята е артисти, които работят с различни материали и техники в съвременното изкуство, да оставят своя отпечатък с конвенционални средства в уникална за страната колекция, която се събира от години в Благоевград, съобщиха от Градската художествена галерия. Колекцията има за цел да представи възможно най-голям спектър от съвременно изкуство, а произведенията да бъдат в основата на създаването на музей в града. Това е своеобразен опит да се запълни голямата празника от липса на творби на съвременното изкуство по време на „прехода“, посочват организаторите. 
За девета поредна година участниците в пленера ще оставят по две работи за колекцията на бъдещия музей. Тази година това са Асен Янев, Боряна Росса, Димитър Трайчев, Добромир Иван, Женя Калева, Калина Димитрова, Косьо Минчев, Красимир Терзиев, Красимир Якимов, Никола Цветанов и Явор Ичков. 
Откриването на пленера „Живописната технология в съвременното изкуство“ е в понеделник, 3 юли, от 12:30 часа в двора на „Измирлиевата къща“ в квартал „Вароша“.