След като МВР и държавата на практика отказаха да администрират въвеждането на ред за изчакване на тировете по паркингите и преминаването им през Дунав мост, кметът на Русе Пенчо Милков се заема да запълни тази институционална празнина, стана ясно вчера. Действащата в момента организация с издаването на номера от „Тир Паркинг Русе“ ще бъде официализирана с издаването на заповед към МВР, а софтуерът за подреждане на камионите ще бъде под мониторинга на Община Русе.                       

В официални писма до министър-председателя Николай Денков, министъра на транспорта Георги Гвоздейков и на вътрешните работи Калин Стоянов Пенчо Милков е представил организацията на работа на новооткрития тир паркинг и реда за преминаване през граничния пункт. Документът е адресиран и до посланика на България в Румъния Радко Влайков, посланика на Румъния в България Бръндуша Предеску, постоянния представител на България в ЕС Румен Александров и областния управител Анатоли Станев.
„Не е необходимо да се влиза на новия паркинг, за да бъде получен номер в единната информационна система“, посочва Пенчо Милков.
В позицията на Община Русе се подчертава, че настоящата информационна система за проследяване и отчетност на потока от тежкотоварни автомобили, която операторът на съоръжението използва, превръща познатите от десетилетия на русенци километрични опашки във виртуално изчакване. Кметът настоява фирмата оператор да продължи да предоставя поредни номера на всички камиони, престояващи на територията на общината, за да преминат границата, независимо дали са влезли в новооткрития паркинг и ползват неговите удобства или престояват на друго подобно съоръжение. За да се гарантира спазването на реда, Пенчо Милков ще предложи на „Тир Паркинг Русе“ и сключването на официално писмено споразумение.
„След това писмо, в качеството ми на кмет на Община Русе и на основание чл. 44, ал. 1, т. 2 и 4 от ЗМСМА, ще установя ред за преминаване на тежкотоварните автомобили, като се съобразяват с виртуалната опашка. Софтуерът за подреждане на камионите ще бъде под мониторинга на Община Русе. Шофьорите, избрали да почиват и изчакват в други паркинги, ще бъдат длъжни също да имат номер и когато дойде ред да навлязат на територията на граничния пункт на Република България, ще получават информация по телефон“, посочва кметът. 
Сред задълженията по договора с фирмата оператор е предвидено, в случай че държавата въведе единна национална система за проследяване на тежкотоварния трафик, тя да бъде въведена и от „Тир Паркинг Русе“.
Пенчо Милков призовава адресираните институции за съдействие по няколко основни въпроса, чието разрешаване би облекчило допълнително ситуацията. Първо, за целенасочени действия на държавните органи за усилване работата на митническите служби в България и Румъния. Наред с това и за осигуряване на строг контрол от органите на реда за спазване на забраната за престой на камионите по русенските булеварди, както и подпомагане спазването на последователността за преминаване през ГКПП „Дунав мост“, така че да няма автомобили, „заобикалящи“ опашката.
Писмото информира, че за разлика от обичайната практика на подобни съоръжения таксата за използване на буферния паркинг е за едно влизане, а не само за 24 часа. Това позволява на шофьорите да останат по-дълго и да ползват услугите му, без да заплащат повторно след изтичане на денонощието.