Добре познатият на футболната общественост не само в Русе бивш футболист Мариян Тодоров ще води дублиращия отбор на „Дунав“. Като човек с безценен опит, играл в почти всички родни грандове (шампион с „Литекс“, ЦСКА /Сф/, „Ботев“ /Пд/), неговото ангажиране изглежда точен ход. Вчера той говори за читателите на „Утро“.

- Г-н Тодоров, кога ще встъпите официално в длъжност?
- Мисля, че вече встъпих. Ще събера момчетата на 3 юли. Наредихме и програмата с контроли: 9 юли - „Дунав II“ /Русе/-“Дунав“ /Батин/, 12 юли -  „Локомотив“ /Горна Оряховица/-“Дунав II“, 15 юли - „Черноломец“ /Попово/-“Дунав II“, 19 юли - „Дунав II“-“Академик“ /Свищов/, 23 юли - „Дунав II“-“Доростол“ /Силистра/, 29 юли - „Светкавица“ /Търговище/-“Дунав II“ /Русе/, 5 август - „Дунав II“-“Светкавица“.
- Запознат ли сте достатъчно с този отбор?
- През последната година не пропуснах нито един домакински мач, така че имам пряка представа. Ще продължа да залагам на момчета, родени през 2005-2006 година, към тях ще приобщавам и футболисти набор 2007. Това е идеята - да налагаме хора, които да трупат опит отдалеч и един ден да са готови за мъжкия отбор. Ето, в събота при мъжете в контролата срещу „Добруджа“ играха Георги Петков и Радослав Великов. Мисля, че Стефан Стефанов се включи много добре след почивката и измисли интересни ходове. Ще дам шанс на всеки, който покаже качества и се труди. Разбрали сме с Мартин Ковачев и Диян Димов, че тези момчета, които не влизат в плановете за съответния мач на мъжкия тим, ще са на мое разположение.
- Те ли ви поканиха да поемете дубъла?
- С Ковачев и Димов се познаваме от много време. Приятели сме, а като отношение към футбола гледаме в една посока. Няма какво да делим, целта ни е обща. Ние сме наясно, че шансът пред клуб като „Дунав“ е да залага изключително в перспектива на свои кадри. Вижте какво става в „Берое“ - докараха изведнъж куп аржентинци и разни други чужденци! Абсолютно безумие! Прогнозата ми е, че тази история в Стара Загора няма да завърши добре, но това не е мой проблем. Това важи и за чужденците в други отбори, купувани често на килограм. Е, как тогава да имаме добър национален отбор! Точно никак!
- Какви идеи ще прокарате в работата с младите?
- Искам да имат характер, да са смели и отдадени на играта. Иначе, колкото и да се талантливи, няма да се получи. Този характер се възпитава с трудолюбие и любов към футбола. Фактът, че някой има качества, но не влага усилие да ги развие, няма да му помогне. Даром нищо не идва. Аз твърдя, че България и в частност Русе продължават да раждат талантливи деца. Въпросът е да направим така, че преходът им от юношеска възраст до мъжете да мине максимално гладко и когато получат един ден екипа на първия отбор, да се радваме на технически, физически и тактически завършени футболисти. А не както се получава досега в нашите клубове - футболистът Х станал на 23-24 години, а коментарите по негов адрес са, че още бил млад и перспективен. И кариерата му отива наникъде - все така като „млад и перпективен“. Ако погледнем към Англия, сме свидетели как момчета на по 18-19 години играят във Висшата лига и цената им вече са милиони евро. 
- Желаем ви успех!
- Благодаря!