Броят на сделките с жилища в Русе намалява с над една четвърт през първото тримесечие на годината спрямо предходната, показват данните на националната статистика. Продажбите на апартаменти старо строителство е паднало с 22,5%, а на ново строителство - с 51% или повече от два пъти. Общият брой на покупките е с 25,8% под този от 2022 година.
Сделките явно стават толкова инцидентни, че за пръв път от 2015 година статистиката не дава данни за динамиката в цените на новото строителство, тъй като няма достатъчно голяма за тази цел извадка. Те обаче по-скоро поевтиняват, тъй като отчетеният през тримесечието общ ръст на цените е 7,2%, а само на съществуващите жилища - 13,4%.
Намаляването на сделките идва логично след драстичния скок в цените на апартаментите и увеличението на лихвите, което затруднява финансирането на покупката с кредит. Изненадващо е, че ръстът на цените продължава и то с внушителните 7,2% за тримесечие. Причината може би се крие в друга тенденция на пазара - според брокери расте търсенето на отремонтирани, готови за нанасяне в тях апартаменти, които нормално се продават на по-високи цени. С оскъпяването на строителните материали и отчайващия дефицит на кадърни и коректни майстори, купувачите все по-рядко се хвърлят на оферти, в които жилището е за ремонт. Защото този ремонт може да излезе доста солено и да се проточи твърде дълго. Същото важи и за новото строителство, което най-често се предава на замазка и има нужда от доста довършителни работи.