„Гласът от светлината“ е заглавието на новия роман на Неда Зарева, който е вече на книжния пазар, съобщават издателите от „Изток-Запад“.
По думите им книгата отразява началото на настоящата 2023 г., пречупено през калейдоскопа на разнолики човешки съдби и войната в Украйна. Авторката изследва въпроси, свързани с възможността човек да живее без самоличност и спомени, да избяга от себе си и от своето минало и да се преоткрие, оглеждайки се в душата на ближния.
„Има книги, които регистрират величието на автора си, и книги, които регистрират величието на разказването. И винаги между тези две измерeния стои човекът като център на литературата, човешкото като тема. За някои писатели това е достатъчно. Не и за Неда Зарева. За нея човекът отдавна не е граница, а в новият ѝ роман „Гласът от светлината“ свръхчовешкото идва като свръхпонятно“, пише писателката Йорданка Белева за книгата.
По думите й Надя Зарева е различен писател, който притежава умението да направи от познатото непознато. „Всичко, което ни разказва в този роман, може да бъде обяснено не с времето и пространството, а с една-единствена дума - отвъд. Отвъд баналността, отвъд тривиалната претенция за метафизика“, допълва Белева.
Редактор на „Гласът от светлината“ е Катя Симеонова, а оформлението на корицата е на Георги Нанев.
Неда Зарева е родена през 1971 г. в София. Тя е дъщеря на писателя акад. Владимир Зарев и е внучка на литературоведа акад. Пантелей Зарев. Завършва средното си образование в Немската езикова гимназия „Карл Либкнехт“ в София (1990), а бакалавърската и магистърската степен на висшето си образование - в Нов български университет, специалности „Психология“ и  „Когнитивна наука и психология“. През 2003 г. защитава докторската си дисертация на английски език в сферата на когнитивната наука. Работила е в няколко бизнессектора – търговски, производствен и медиен, включително в Българската национална телевизия. От 2012 г. живее със семейството си в гр. Разград.
Неда Зарева издава през 2020 г. в съавторство с Делян Захариев и Анна Иванова романа „Кодове за любов и вечност“, а през 2021 г. излиза и самостоятелната ѝ книга „Седем гласа от тъмното“. / ГН