Започна почистване на панорамна алея край река Тунджа в Ямбол, водеща към стадиона и градския парк. Целта е да се осигури още един достъп до средновековната крепостна стена в града, откъм кв. „Златен рог“, съобщават от пресцентъра на местната управа.
Оттам допълват, че панорамната алея е забравена от десетилетия. Утре Общината организира и доброволческа инициатива за разчистването на алеята. Сборният пункт е в 9:00 часа до пешеходния мост зад спортните игрища в кв. „Златен рог“.
Почистването от няколко дни се извършва от доброволци, Младежкия парламент, общински служители и ръководство. При възстановяването на алеята имат възможност да се включат и строителни фирми. Материалите ще бъдат осигурени от Община Ямбол, допълват оттам.
Преди две години започна и почистването около самата средновековна крепостна стена. В него освен местната управа се включиха и ученици от Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“, припомня БТА. Крепостта Дъбилин в Ямбол е археологически паметник от Средновековието, обявен за културна ценност от национално значение.
Според историци през втората половина на XIV век крепостта е била фамилно владение на Шишмановци. Намирала се е на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград на север, както и черноморските градове Анхиало и Месембрия с Боруй и Филипопол на запад.
Крепостта е била и ключова по време на османското нашествие. Жителите на Ямбол оказали упорита съпротива през пролетта и лятото на 1373 година. Обсадата на града продължила три месеца – по-дълго от битките за превземането на българската столица Търновград през 1393 година.