С официална церемония стартира днес тридневната ветроходна регата "Черноморец Бургас 2023". Началото й бе дадено от президента на яхтклуб "Черноморец Бургас" Александър Събев, който пожела попътен вятър на състезателите и по-добрия да победи. Това е петнайстото поред издание на регата.
Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че откриването му й е в деня, в който се отбелязва международния олимпизъм и стогодишнината на Българския олимпийски комитет
И тази година регатата ще се проведе в акваторията на Бургаския залив. Състезателните гонки ще започнат от 13:00 часа. Регатата ще приключи на 25 юни, неделя, около 16:30 часа, когато ще бъде и награждаването на победителите.
Организатори на състезанието са яхт клуб "Черноморец Бургас", местната община, ръководството на бургаското пристанище, Българската федерация по ветроходство. 
Сред официалните гости бяха Георги Събев, заместник-председател на Борда на директорите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" - Бургас, Атанас Атанасов, експерт към Министерството на младежта и спорта, Мая Сариева, областен координатор на КНСБ-Бургас, президента на Българската федерация по ветроходство Росен Марангазов.
Главен съдия на регатата е Никола Александров.
В трите състезателни дни над 100 ветроходни яхти ще изпълнят Бургаския залив. Пред моста на централния плаж ще бъдат маркирани две състезателни дистанции, където ще се надпреварват с вятъра участниците в детските класове Оптимист, ИЛКА 4 и ИЛКА 6, 420 и олимпийските класове 470 и Фин.
За бургазлии и гостите на града ще бъде проведена атрактивната ветроходна демонстрация в акваторията на пристанището пред Морска гара - в събота, от 16.30 часа.