Председателят на Национално представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев участва в поредна работна среща за обсъждане на бюджетната рамка за висше образование в бюджет - 2023. В срещата от НПСС участваха също Йоана Йосифова от Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Нов български университет, и Мария Андонова - член на Контролния съвет на НПСС и представител на Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".
Срещата се състоя в Медицинския университет (МУ) в София, а домакин беше акад. Лъчезар Трайков - председател на Съвета на ректорите на висшите училища, който е и ректор на МУ в София.
Председателят на Националния браншови синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева също беше сред участниците в срещата. От Управителния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища участваха проф. Димитър Димитров - ректор на Университета за национално и световно стопанство, проф. Добри Ярков - ректор на Тракийския университет в Стара Загора, акад. Христо Белоев - ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев", и други представители на висшите училища.
Участниците обсъдиха концепцията, която ще бъде внесена в Народното събрание за продължаващо финансиране на държавните висши училища в бюджета за 2023 г. и отново настояха за допълнителни средства в размер на 178,3 милиона лева. Това е необходимо, за да се изпълнят текстовете в Стратегията за развитие на висшето образование на Република България за периода 2021-2030 г., приета с решение на Народното събрание (обнародвана в "Държавен вестник", брой 2 от 8 януари 2021 г.) на основание член 9, алинея 2, точка 3 от Закона за висшето образование.
На срещата беше заявено, че ще се настоява средствата, които държавата отделя за висше образование и наука, да бъдат в размер не по-малък от 1 процент от прогнозния брутен вътрешен продукт по текущи цени за съответната година, за която се отнася съответният бюджет.