Дългогодишният капитан на „Дунав“ Диян Димов сложи край на кариерата си тази пролет. Причината бе хронична контузия. „Утро“ разговаря с него след края на сезона в качеството му на председател на УС на клуба и част от спортно-техическия щаб.

- Г-н Димов, какво видяхме от отбора в това шарено като емоции първенство на Втора лига?
- През есента бяхме колебливи, през пролетта, особено в края на сезона, направихме много добри мачове. Събрахме и повече точки в сравнение с есента. Не искам да се връщам на проблемите, но заради травми избутахме накрая шампионата с шепа хора. Някои от тези момчета, които останаха на терена до последно, също бяха с контузии, но стиснаха зъби и играха с риск за здравето си. Специално искам да им благодаря.
- Как стои въпросът с напускаши футболисти?
- Има двама-трима, които мислят, изчакват, вероятно са наясно с плановете си. Хубаво би било да разберем по-скоро какво решение ще вземат, за да се ориентираме в коя посока да запълним празнините. Иначе преговаряме с четирима-петима футболисти. Те са в полезрението ни не от вчера. По принцип разговорите не са лесни, защото тези играчи са обект на интерес на клубове с по-сериозни от нашите финансови възможности. Ние казахме какво можем да предложим и чакаме отговори. Винаги сме действали чисто, почтено и прозрачно. Питайте футболистите - всичко им е изплатено. Има и нещо друго - с години се говори колко футболен град е Русе. А дали е така? Ако говорим за посещаемостта на мачовете, тя е обидно ниска. В крайна сметка ще имаме подкрепа от повече публика, само когато бием наред ли? Факт е още, че едно 70-80 процента от финансовата помощ идва от други градове и структури - „Мапей“, „Уинбет“ и др. Ами ако тази помощ я няма, няма да има и „Дунав“ - това е истината! Не казвам, че нямаме подкрепа и от русенски фирми, за което благодаря. Имаме, но тя е недостатъчна. Да, времената са тежки. Крайно време е обаче всички да се обединим - клуб, фенове, бизнес, и да заявим ясно искаме ли по-силен и стабилен „Дунав“! И пак ще кажа за прозрачността - при нас всичко се отчита до стотинка. Помните ли в какви спекулации ни забъркваха - че ще влезем в уговорени мачове! Нищо подобно! Играхме феърплей от първия до последния мач.  
- Ще продължите ли да разчитате на момчета от школата?
- Задължително! Петима-шестима юноши ще тренират постоянно с мъжкия отбор. Те имат качества - говоря за утвърждаващия се от мач на мач вече Кристиян Господинов, вратарят Даниел Николов, Радослав Великов, Анджело Димитров, Георги Петков. Стефан Стефанов е едва на 15 години, но дава твърде сериозна заявка, че ще стане много добър футболист. Въпросът е да се раздават в тренировките.
- Преди дни треньорът на дублиращия отбор Ивайло Кирилов каза нещо подобно в интервю за „Утро“ - че е в известно недоумение как талантливи деца все още не са наясно докъде искат да стигнат, че им липсва като че ли достатъчно мотивация.
- Така е. Ще говоря по принцип. Аз знаех какво искам. Е, да речем, че с труд бях футболист на средно ниво за българските стандарти. Не съм герой, но заради тренировка не отидох на бала си. Може би звучи странно. А балът е веднъж в живота. Какво да кажа за Кристиян и Даниел - гласът им не се чува в подготовката! Работят сериозно. Забелязвам и нещо друго - опитните Илия Миланов, Мирослав Будинов и Йордан Димитров идват за тренировки далеч преди уреченото време. Някои от младоците обаче пристигат в последния момент. Казвал съм им го и в очите - нека да помислят искат ли да станат футболисти, за които ще се говори, или ще се озоват в редицата на поредните нереализирани таланти. Като клуб и според възможностите си правим необходимото всички футболисти да се чувстват комфортно. 
- Какво очаквате от новия сезон?
- Надявам се, че със задружни усилия доброто предстои.