„Проверка на фактите“ е партньорска рубрика на „Утро“ и Factcheck.bg - единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ). В нея ще публикуваме проучвания, които проверяват достоверността на спорни твърдения на актуални теми в интернет и социалните мрежи.
Днешното проучване е на Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Не е вярно, че продуктите с етикет „Apeel“ идват от „фермата на Бил Гейтс“;
Твърдението, че същият етикет показва наличие на токсични вещества, също не отговаря на истината;
Етикетът на фирмата Apeel Science показва, че продуктът е с безцветно покритие Edipeel, което се поставя върху плодове и зеленчуци, за да забави развалянето им.
Публикация във Фейсбук невярно твърди, че продуктите с етикет на Apeel идват от ферма, собственост на Бил Гейтс, и съдържат с токсични моно- и диглицериди. Проверка нa Factcheck.bg показа, че нито едно от двете твърдения не е вярно.
Apeel Sciences е компания, основана от Джеймс Роджър през 2012 г. с грант от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Apeel представлява безвкусно и безцветно покритие, което цели да задържи продуктите свежи за по-дълго. Това става чрез контрол на двата основни фактора, които карат пресните продукти да се развалят: скоростта, с която влагата напуска повърхността на плодовете и зеленчуците, и скоростта, с която се оксидират.
Покритието на Apeel - Edipeel, все още не е широко разпространено в страните от Европейския съюз (ЕС). То може да се използва само върху продукти, които пътуват дълго до потребителя (най-често от тропически страни) и чиято обвивка обикновено не се консумира (цитруси, пъпеши, ананас, банани, папая, манго, авокадо и нар). В САЩ Edipeel се използва върху авокадо, лайм и ябълки, а в Канада - върху краставици.
Целта на създателите на Apeel е да бъде намалено изхвърлянето на храна, като тяхното покритие може драстично да удължи срока на годност на различни плодове и зеленчуци. По този начин се спестяват вода, използвана при отглеждането на продуктите, и храна.
Не е вярно, че моно- и диглицеридите, използвани от Apeel, са токсични
Покритието на Apeel (Edipeel) съдържа моно- и диглицериди - съединения, каквито могат да бъдат открити в зехтина и кокосовото масло. Глицеридите се състоят от глицеролна молекула и една или повече вериги на мастни киселини, а в храната се обозначават като Е471. 
Защитното покритие на растителна основа е направено от материали, които естествено се съдържат в обелките, семената и пулпата на плодове и зеленчуци. ЕС одобрява поставянето на Edipeel само върху продукти, чиято обвивка обикновено не се консумира - цитруси, авокадо, манго, като върху продуктите трябва да бъде поставен съответния етикет.
Apeel подава ново заявление през ноември 2020 г. с искане на позволение за повърхностна обработка на плодове и зеленчуци, при които кората обикновено се консумира. МоноЦ и диглицеридите (E471) са одобрени за използване в над 70 хранителни категории в ЕС: мляко за кърмачета, прясна паста, конфитюри, желета и много други. До момента Европейската комисия не се е произнесла по искането на Apeel.
Проверено: 
Не е вярно, че продуктите със стикер Apeel идват от фермата на Бил Гейтс и съдържат токсични моноЦ и диглицериди. Фирмата Apeel не е притежание на Бил Гейтс, само е получила финансиране от негова организация. Стикерът показва, че върху плодовете и зеленчуците е използвано безцветното покритие Edipeel, което не съдържа токсични химични съединения. В ЕС покритието е разрешено само върху продукти, чиято обвивка обикновено не се консумира и поставянето на стикер е задължително.

Ваня ГРИВОВА