Публичния търг с явно наддаване за продажба на бившия хлебозавод ще се проведе на 7 юли. Имотът, включващ терен от 18 968 кв.м с 19 сгради в него на ул.“Потсдам“ 1, се предлага с начална цена 4,2 млн. лева. Стъпката на наддаване ще бъде 50 000 лева, а депозитът за участие от 200 000 лева трябва да бъде внесен до 29 юни. Срокът за подаване на предложения за участие в търга е до 4 юли.
Както „Утро“ писа, към продажбата на бившият Хлебозавод през миналата година се пристъпи по заявено инвестиционно намерение на русенската търговска фирма „Неделчев 1“ ЕООД. В Общината през април постъпи ново инвестиционно намерение, което е допълнение към предишното от юли 2022 г. И Общинският съвет гласува имотът да бъде предложен на публичен търг.
Опити за продажба на бившия хлебозавод се правят от 2017 г., но на няколкото насрочени търга не се яви нито един купувач, въпреки че инвестиционни намерения бяха заявявани. Ако този път тя се осъществи, това ще бъде най-голямата приватизационна сделка в Русе за последните три години. От 2020 година досега Община Русе е получила малко над 2,8 млн. лева от продажби на търговски имоти по закона за приватизация. 2 млн. от тях са от двете големи продажби през тази година - за бившия кожен диспансер, продаден на „Медика“ за 1,03 млн. лева и на акциите в „Сплендид“ АД за 947 022 лева.