Докторант от Тюбингенския университет „Еберхард и Карл“ в германския град Тюбинген, провинция Баден-Вюртемберг, пристигна в Русе, за да търси свидетелства за живота на Зарифе Юмер баба, съобщиха от Регионалния исторически музей.
Кюба Киса е сътрудник в Центъра за ислямска теология на университета, който е един от петте класически в Германия заедно с тези в Марбург, Гьотинген, Фрайбург и Хайделберг. Нейната научна дейност е фокусирана върху един от най-големите теолози в османския свят, който е обвързан с Русе. Широко разпространение на негови текстове се откриват в Босна, където той е на изключителна почит.
Старият русчуклия Зарифи Юмер баба днес е непознат дори за специалистите в града. Единственото проучване по темата е на Теодора Бакърджиева, която през 2000 година публикува статия „Тюрбетата на Русенски мюсюлмански светии - история, легенди, действителност“. В нея тя представя личността на Зарифи баба и мястото на тюрбето (гроба му).
Кюба Киса и нейна колежка се запознаха с паметниците от османския период, експонирани в Лапидариума на музея, след което посетиха мястото, където някога е било разположено текето на светеца. По-късно двете дами разгледаха турските каменни надписи в Арменската църква, чешмата в двора на училище „Ангел Кънчев“ и крепостната врата Кюнт капу до църквата „Света Петка“.