Над 3000 филма от цял свят са изпратени тази година за фестивала на анимационния филм "Златен кукер". От тях за конкурса са избрани 110 заглавия от 98 страни. Това съобщава Надежда Славова, директор на фестивала, чието откриване е днес в НАТФИЗ.
На фестивала ежегодно се връчват десет награди. Провежда се и национален конкурс за най-добър български анимационен филм. Голямата награда е "Златен кукер", а специалната е на името на аниматора Пройко Пройков (1927-2000) – патрон на Българската асоциация на независимите художници и аниматори (БАНХА).
Темата на фестивала и тази година е "Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят“. 
На официалната церемония по връчване на наградите е предвидена художествена програма, за която са поканени студенти от танцовия и театрален състав на НАТФИЗ. "Входът за всички събития в НАТФИЗ е свободен, защото съзнаваме, че знанията и уменията са безценни, и е важно за всеки почитател на анимацията да има възможност да види най-добрите филми от конкурса, и да присъства на изключително полезните майсторски класове и анимационни работилници“, коментира Надежда Славова. 
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
Предвидени са майсторските класове, работилници и две изложби. Анимационната работилница за деца (Animation workshop for children) ще се води от аниматора Златин Кармашиков. 
Една от изложбите е по повод 75-годишнината на НАТФИЗ – 40 постера с творби на едни от най-талантливите аниматори, завършили академията, а втората отбелязва постиженията на децата и учениците, участвали в настоящата и в предишни анимационни работилници, както и в пътуващя фестивал – в 40 града на България.
"Чрез анимационни работилници за децата целим да развием тяхното въображение и талант. Провеждаме и "Ден на децата на София“ с конкурси за рисунка на любим анимационен герой и създаване на анимационни филми от самите деца“, разказва Надежда Славова.
СПЕЦИАЛЕН ГОСТ
Специален гост и председател на журито е Томас Щелмах, спечелил голямата награда миналата година. Той е роден през 1965 г. в Щраубинг, Германия. Щелмах е режисьор, продуцент и автор на късометражни анимационни филми.
Сред сто международни награди за неговите независими продукции, той има и "Оскар“ за филма със стоп-моушън анимация Quest през 1997 г. Щелмах е студент по анимация при аниматора на карикатури Пол Дриесен в Колежа по изкуства в Касел. През 2000 г., след завършване на своето художествено образование, основава заедно с двама партньори анимационното студио Lichthof - Film & Animation в Касел, специализирано за телевизия и реклама.
Щелмах напуска компанията в началото на 2009 г., за да се съсредоточи върху художествените анимационни проекти. Неговите филми са произведени в стоп-моушън, 2D и 3D компютърна анимация, пиксилация, експериментална мастилено-анимация в стереоскопичен формат. Щелмах модерира своето "Шоу на анимационния филм”, провежда анимационни работилници и прави аудиовизуални перформанси с анимация, представени от зоотропи и други оптични устройства.
ПРИЗНАНИЕ            
"Златен кукер“ стана известен в цял свят и спечелихме лейбъла за Европейско качество на фестивал от Европейската фестивална асоциация EFA и BFA“, коментира Надежда Славова. Освен директор на фестивала, тя е и председател на БАНХА. 
"Най-горди сме с наградата на Walt Disney Studio – за постижения и принос в анимацията, връчена ни от Уилям Бил Денис – изпълнителен директор, който беше тук жури.  Освен него, тук са били едни от най-големите световни имена в анимацията“, разказва Славова.
По думите й фестивалът целогодишно има стажанти от университети и училища по изкуствата, на които издава сертификати за изкаран стажантски курс на обучение. 
"Организираме и така нареченият пътуващ фестивал в страната с прожекции на най-доброто от "Златен Кукер“ с подбрани анимационни филми и забавни анимационни работилници. ... И така, вече в общо 40 града досега, последните три града бяха Берковица, Белоградчик и Кнежа“, разказва Надежда Славова.
/ДД