Административен съд Русе отмени поредна финансова корекция за „ВиК-Русе“ по изпълнението на водния проект. Тя бе наложена заради договора с обединение „Подемстрой 2020“ ДЗЗД, на стойност 18 202 669,45 лева без ДДС и бе в размер на 5% от стойността му. Русенските магистратите обаче отхвърлиха аргументите за тази санкция като несъстоятелни, а от съдебното решение става ясно, че Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“ (дирекция в МОСВ) се е опитал да накаже „ВиК-Русе“ за спазването на изготвени от самото министерство и утвърдени от министъра на финансите изисквания към поръчките за инженеринг.
Договорът с обединение „Подемстрой 2020“ ДЗЗД е с предмет „Инженеринг на обект „Реконструкция и подмяна на съществуващи довеждащи водопроводи от ПС II до ПС III подем“. Обвинението е, че с изискванията, описани в обществената поръчка, се надхвърля минималното ниво на изискване за компетентност на ръководителя на проекта, установено от националната правна уредба. 
Съдът обаче намира, че тези утежнени изисквания са стандартизирани от Международната федерация на инженерите-консултанти, възприети и в европейската, и в националната практика, и утвърдени със заповед на Министъра на финансите. Която дружеството е длъжно да изпълнява и не може да избира дали да прилага или не. Нещо повече - тези стандартизирани документи за възлагане на обществени поръчки за основни проектни дейности - инженеринг (проектиране и строителство), строителство и строителен надзор, на проекти в сектор „Води“, са изготвени от самия управляващ орган на ОП „Околна среда“. И с тази корекция той на практика санкционира дружеството за спазване на собствените си разпоредби.
Само преди седмица Върховният административен съд отмени друга корекция за „ВиК-Русе“ по водния проект за 1,5 млн. лева. Парадоксално, но има решение на ВАС и по тази обществена поръчка, за която преди това МОСВ се опита да наложи санкция за друго нарушение. Чиновниците в тази дирекция (а и в други, наблюдаващи оперативните програми) очевидно доста се стараят да откриват неродности и много често ги откриват дори там, където очевидно ги няма.