Есето „Кои са хърцоите?“ донесе първа награда на на Калоян Петков от 6А клас на Европейското училище в първата възрастова група на XVI издание на традиционното състезание по Русезнание. Във втората възрастова група първенството спечели Виктория Шекерова от 11А клас от СУ „Христо Ботев“ с есето си „Симеон Петров - първият сред орлите“, посветено на родения в Русе първи български авиатор, летял над територията на България.  
Състезанието се провежда от 2008 година. Негови организатори са ВМРО-Русе, читалище „Гоце Делчев 2009“, Регионалния исторически музей и сдружение „Приказка за България“. Инициативата за изучаване по-подробно на историята и забележителностите на родния край е на Искрен Веселинов - съпредседател на ВМРО. С подкрепата на Община Русе „Русезнание“ влиза като допълнителна учебна дисциплина, която учениците могат да изучават.
Състезанието се провежда в края на всяка учебна година в две възрастови групи: 5-7 клас и 8-11 клас, изявявайки се в категориите „Есе“ и Мултимедийна презентация“.
В категория „Мултимедийна презентация“ победители станаха шестокласници от ОУ „Ангел Кънчев“, които представиха любопитни факти от историята на училището си и деветокласниците от СУ „Христо Ботев“ с презентацията си „Русенските носии. Кодът на шевиците“.
Поощрителна награда получи екипът Симона Валентинова и Мелиса Юсмен от 10Б клас на СУЕЕ „Константин-Кирил Философ“ за темата „Кирил Старцев“.
В състезанието участваха около 100 ученици от 10 русенски училища, които бяха оценявани от жури с председател Искрен Веселинов.