Съвременна адаптация на Аня Райс на известната пиеса на Антон Чехов „Чайка“ ще предложи днес програмата на 31-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Продукцията е на режисьора Джейми Лойд, от когото зрителите видяха на форума през 2021 г. „Сирано дьо Бержерак“. Тя ще бъде показана във Фестивалния и конгресен център в 15:00 и 18:30 ч. на английски език със субтитри на български. Спектакълът има номинация за театралните награди „Evening Standard“ за режисура и за водеща женска роля на Индира Варма. Дебют на сцената прави актрисата Емилия Кларк, позната от филма „Игра на тронове“. Прожекцията е съвместна инициатива с фондация „Хомо Луденс“ и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.
Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще представи на фестивала постановката си „Юн Габриел Боркман“ от Хенрик Ибсен с режисьор Пламен Марков. В главната роля е актьорът Николай Урумов, който днес отбелязва 60-годишнина. Както БТА писа, преди премиерата той заяви, че е бил готов да напусне Народния театър заради ролята на банкера, който според него е един мечтател. „Колкото и да изглежда на моменти лош и жесток, той не е меркантилен. Не е направил нищо за себе си. Неговите мечти са да прави хората богати и щастливи и в името на това жертва любовта си, семейството, сина си. Жертва всичко“, сподели актьорът. Ибсен се поставя на варненска сцена след 80-годишна пауза. В постановката участват още Милена Кънева, Биляна Стоева, Михаил Мутафов, Христина Джурова и др. 
Спектакълът „Свободно падане“ на хореографката Марион Дърова могат да видят зрителите на „Варненско лято“ от 19:30 ч. в Градската художествена галерия. Той е копродукция на One Dance Week, РЦСИ „Топлоцентрала“ и Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и има номинация за наградата „Икар“ тази година в категорията за съвременен танц и пърформанс. Участват шестима танцьори. Авторката Марион Дърова е завършила философия в Софийския университет и е учила режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и Артистични психосоциални практики и психодрама в НБУ. „Свободно падане“ е петата й хореографска работа. Отличена е с наградата „Икар“ 2020 за представлението си „WO MAN”.
Венелин Шурелов ще представи пърформанс „Перипатетик в акция“ в 21:30 ч. в „РеБонкърс“, където може да се види неговата кинетична инсталация от 2018 г. Пърформансът е създаден специално за контекста на фестивала „Варненско лято“. Шурелов е сценограф и визуален артист, съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия. Част е от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за дигитално изкуство, който се провежда в София от 2009 г. Има самостоятелни и групови изложби, участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.
От днес в Дигиталното издание на фестивала може да се гледа представлението „Сън в лятна нощ“ по Уилям Шекспир на Градския театър в Любляна, Словения с режисьор Йерней Лоренци. Неговият спектакъл „Орфей“, поставен в Народния театър „Иван Вазов“ в София, бе представен снощи на фестивала „Варненско лято“, на който БТА е медиен партньор.