Да се даде безсрочно и безвъзмездно право на строеж върху общински терен от 6627 кв.м на ул.“Руй планина“ в квартал „Здравец“ на фондация „Александър Русев“ - това предлага на съветниците кметът Пенчо Милков. Планира се върху него да бъде изграден водно-рехабилитационен център за терапия на деца и възрастни с вродени или придобити трайни увреждания, или които се нуждаят временно от възстановителни занимания по здравно предписание.
В момента създадената през 2016 г. фондация предоставя безплатни водни занимания с терапевтична и рехабилитационна насоченост на 100 деца в басейн, находящ се в сградата на спортно училище „Майор Атанас Узунов“. Основният двигател на всичко е Илиян Русев-Скури, бившият състезател и след това треньор по плуване, който е посветил живота си да сбъдне неосъществената мечта на своя син Сашко, който съдбата му е отнела. А мечтата на Александър, също плувец и треньор, е била точно такава - да се изгради водно-рехабилитоционен център за хора с увреждания в Русе. Идеята се ражда, след като вижда благотворното въздействие на плуването върху деца с увреждания.
„Нашата връзка беше много силна. На ден се чувахме по 20 пъти. Бяхме не като баща и син, бяхме приятели. Не трябва да е така. Редът си е ред, но не ги решаваме ние тези неща. Ако са ми го взели и имат нужда от него, Господ сега да помогне тук“, разказва Скури.
В момента фондацията ползва басейна на Спортното училище в ограничено време, което няма как да се увеличи, а това вреди на децата, които имат нужда от помощ. Затова фондацията иска да изгради специализиран водно-рехабилитационен комплекс в общинския поземлен имот. Предвижда се бъдещата сграда да е с размери 30х53 метра и височина до 10 м. Тя ще бъде със застроена площ от 2500 кв.м, от които 1600 кв.м на първия етаж и 900 кв.м - на втори етаж.
Предвиденият за изграждане водно-рехабилитационен комплекс е крайно необходим за полагане на адекватна грижа за нуждаещите се лица на територията на Община Русе, и не само, чрез създаване на модерна и съобразена с нуждите на децата и възрастните с увреждания материална база, смята Пенчо Милков. Предложението не е включено в  „Годишната програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост в Община Русе през 2023 г.“, затова трябва да бъде добавено в нея.