Русенският административен съд обяви за нищожно решение 1163 на Общински съвет Русе от 13 декември 2022 г. за определяне на нови минимални и максимални цени за такситата в Русе. Така с близо половин година закъснение таваните се връщат до миналогодишните си нива от 1.29 лв./км и 1.49 лв./км по дневна и нощна тарифа.
Както „Утро“ писа, на последната за 2022 г. сесия Общинският съвет реши за настоящата 2023 г. максималните цени по дневна и нощна тарифа да се увеличат до 1.50 лв. и 1.80 лв. Това обаче стана месец и половина след крайната дата 31 октомври, което прави решението невалидно. Областният управител веднага реагира на това несъответствие и поиска решението да бъде коригирано.       

Такава точка влезе за разглеждане на януарската сесия, но без много дебати съветниците решиха да не вземат никакво отношение и да оставят бакиите им да се оправят от съда. Той поиска страните да представят различни документи и едва в последния ден на май се произнася с решение.
Така в сила остават миналогодишните цени - минимални от 0,89 лв./км и 0,99 лв./км, а максимални - 1.29 лв./км и 1.49 лв./км. За наш, а и на фирмите за таксиметрови услуги късмет, от началото на годината няма много причини за поскъпване на превозите. Цената на петрола е под нивата от декември 2022 г., а още по-значително е поевтинял метанът, който използват голям брой таксиметрови автомобили. Така че на практика корекции в тарифите не се налагат и сътресения за бранша едва ли ще има.