Хиляди въдичари откриха новия риоловен сезон в края на миналата седмица, когато падна 45-дневната забрана за риболов заради пролетно-лятното размножаване на рибата.
И докато всеки с въдица в река мечтае за голям улов, един русенски риболовец вече е преживял тази голяма емоция. Трофеен распер, изваден от Дунав край Пиргово, донесе на щастливия въдичар първо място в тази категория в националния конкурс „Най-голяма риба 2022“ на вестник „Рибар“. Това е единствената подобна класация в страната и попадането в нея е несъмнен успех.
Добрата слука споходи 38-годишния Валентин Борисов от Русе на 7 септември миналата година.
Към 19.30 часа кордата се изпъва рязко и става недвусмислено ясно, че с куката се бори нущо голямо и тежко. Вальо, който все още набира опит в спининга, по който се пали покрай 34-годишния си приятел Светломир Камбуров, започва борбата с неизвестният, но много силен и енергичен люспест съперник. Плътно до него е наставникът му в този емоционален вид риболов Светльо, който защипва с грипер /специфичен уред за вадене на хищни риби на принципа на клещите/ изморения и  издърпан като по учебник в плитчината край брега великан.
Радостта и гордостта на въдичаря се умножават при измерването - расперът, една от най-бързите и трудни за улавяне риби в Дунав, е с дължина 82 см и тегло 5.4 кг. Великолепният екземпляр клъвнал на ръчно изработена от познатия сред въдичарите майстор този бранш Бай Вес примамка Самурай. Използвана е стандартна спинингова въдица с дължина 2.4 м. За редкия улов помага и фактът, че реката е била мътна. При бистра вода расперът е практически неуловим.
Успехът носи на Валентин Борисов не само славата на победител в конкурса на вестник „Рибар“, но и елитната макара Lineaeffe Vigor Mustang.
Расперът достига дължина до 1.2 метра и тегло до 9 килограма. Уловът на трофейни екземпляри от тази риба спокойно може да се нарече русенски специалитет. Националният рекорд принадлежи на русенец - Константин Костадинов, който през 2012 печели конкурса на вестник „Рибар“ с огромен распер с тегло 8.9 килограма и това е едно от няколкото национални първи места на всепризнатия майстор на дунавския риболов.