Административният съд в Русе отмени по жалба на Община Русе рекордната финансова корекция за близо 7 милиона лева, наложена от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ /ОПОС/ за изграждането на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци.                 

Проектът на стойност на стойност 34 841 674,21 лв., от които 22 096 561,04 лв. от Европейския фонд за регионално развитие, бе стартиран още от предишния кмет Пламен Стоилов, но изпълнител по обществената поръчка бе избран едва миналата година. Управляващият орган на ОПОС бе видял нередности при определяне на изпълнителя ДЗЗД „Биогаз Русе 2021“ затова наложи корекция от 25%. Магистратите обаче отхвърлят всичките му доводи и отменят акта. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд, нещо, което най-вероятно ще бъде направено.
От съдебното решение става ясно, че Управляващият орган се е задействал за проверка, след като е получил две жалби за нарушения на Закона за обществените поръчки. Според магистратите обаче е налице несъответствие между фактическите и правните основания за налагане на тази корекция, поради което издадената за това заповед е в противоречие със закона.
Изграждането на третата в България анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци стартира на 23 март в местността Под Ормана и трябва да приключи до края на годината. Инсталацията ще създаде допълнителен капацитет за рециклирането на биоразградими отпадъци, което ще доведе до намаляване на общото количество депонирани отпадъци. От безкислородното им третиране ще се получава компост и метан за производство на електричество и топлинна енергия.