Изложба на захарни творби „Момчиловци – захарна магия в сърцето на Родопите“ бе представена в Норвежката къща в родопското село, съобщи кметът Сийка Суркова.
Впечатляващата експозиция от захарни творби, пресъздаваща теми от Момчиловци и Родопите е тазгодишното издание на инициативата „Моята България“.  Изваяни от захар портрети на Валя Балканска, Константин Канев, поп Глигорко, Капитан Петко Войвода, сладки композиции на камбанарията в Момчиловци, родопчанка и родопски къщи са част от арт произведенията. В изложбата участват 32 проекта на български захарни декоратори, част от които пристигнаха от чужбина за събитието.
Родопите и Момчиловци оживяват в представени творби от захар, създадени от арт декоратори с различни професии – съдия, електроинженер, счетоводител, собственици на сладкарници и др.  Сред авторите на творбите са декоратори, живеещи и работещи в Истанбул, Германия, Великобритания.  Изработването на някои от захарните проекти е отнело месеци, обяснява Мария Остюрк, основател на инициативата „Моята България“. Тя уточни, че много от произведенията ще бъдат дарени на музея в Момчиловци, тъй като са ценни като част от историческата памет. Творбите от захар ще бъдат експонирани при специални условия за съхранение без пряка слънчева светлина и при липса на влага.