Няма напредък в интереса на хората към изкуството, те не го търсят като остров и убежище и това поражда пренапрежение, каза актрисата Цветана Манева в интервю за БТА.  Тя смята, че много сериозна тема е какво ще стане с младите, защото има отдалечаване между родители и деца. „Годините са много тежки, възрастните са изправени пред трудности, с които да се справят и им е тежко, но от това пострадаха децата. Запитайте се кога разговаряме с тях, кога ги водим на театър и превръщаме това в семеен празник. Много важни неща изпуснахме, вторачени в това да получаваме информация, което не ни носи кой знае какво интелектуално богатство“, каза актрисата. 
Тя обърна внимание, че политиците нагласят правителство с месеци, но никой не говори за образование, и то от най-ранна възраст, когато детето трябва да бъде заведено в музея и на театър, за да се събужда интересът му към изкуството. Манева смята, че пример като моноспектакъла „Една българка“ на Снежина Петрова, който е продукция на театралния департамент на Нов български университет, е много успешен модел за намиране на пътя към младите. Тя припомни, че преди промените у нас театрите пътуваха повече и всяка трупа имаше график за гастроли. Зрителите имаха непрекъснат достъп до това изкуство, а сега са вторачени в шоу програми и игри по телевизията, но това не е дълбочината на театъра, това е забавление, изрази мнение тя. 
Цветана Манева днес излиза на сцената във Варна в спектакъла „За любовта“ по Яна Борисова.  Тя разказа, че има младежи, които са го гледали десетки пъти в София. Има интерес у тях към изкуството, но лошото е, че прекалено силно ги отблъсква начинът, по който се опитваме да се конструираме като бъдеща стабилна държава. Това ги отчайва и когато завършат образованието си у нас, записват магистратури в Берлин, Виена или Лондон, сподели тя. 
На въпрос дава ли изкуството надежда, тя изрази мнение, че всеки трябва да си намери собствената надежда сам и даде за пример наградата „Букър“ на Георги Господинов. Тя е индивидуална, но той е наш представител, въпреки че ние не се сетихме за него преди това, а едва след награждаването, отбеляза тя и призова хората да отворят душите си. „Нека всеки осъзнава, че дори да няма талант, трябва да се чувства горд, да бъде щастлив и радостен от това, което прави някой друг. Не коства усилия просто да се усмихнеш, не е нужно и лично да го поздравяваш, просто се зарадвай“, посъветва актрисата. 
Кризата в държавата се отразява и на артистичната общност,
каза още тя и припомни, че никога от администрацията не са ги търсили като организатори на фестивал да помогнат. „Няма правителство, което да е подавало ръка и да е имало грижа за това. Те споменават театър само когато трябва да се оприличат колко безобразно присъстват в Парламента, но няма толкова лоши артисти, колкото политиците и те не трябва да се гаврят с професията, която е сложна и изисква голяма дисциплина. Не бива аматьори политици да се сравняват с това“, каза Манева. 
Актрисата сподели още, че изпитва потрес от войната в Украйна и смята, че хората на изкуството са в дълг на жертвите на този ужас, най-вече на децата, които остават без баща. Аз се молих в моя живот да няма война и пандемия, а то се случиха и двете, призна тя и добави, че се пита къде е отзивчивостта ни в това време, защото само някои хора отделно са правили каквото могат, за да помогнат, а в такъв момент трябва изкуството да се яви в подкрепа на душевността и разбитите нерви. 
Театрите са магическо пространство,
където можеш да влезеш, да оставиш всичко на входа и да се отдадеш спокойно на това движение на мисли и чувства, които ще успеят да те направят щастлив, по-стабилен и по-уверен в самия себе си, независимо какво става отвън, каза Цветана Манева при откриването на 31-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“, което се състоя снощи. Форумът, на който БТА е медиен партньор, продължава до 10 юни в четири модула с представления, концерти, улични спектакли и шествия, както и дигитално издание с достъпни за гледане онлайн чуждестранни представления.