Над 150 състезатели от 15 държави ще вземат участие на турнира за Световната купа по кану-маратон, коЙто ще започне в събота на езерото в Николово със стартове в 9 часа, стана ясно на пресконференция вчера. Първите гости - гребци от ЮАР, вече пристигнаха.
„Ще видим петима световни шампиони и това е най-малкото. Мисля, че като домакини ще се справим на ниво. Дотук направихме много. Благодаря на нашата федерация, на международната, на Българската армия, която ни помогна материално и с труд за изграждане на съоръженията. Организацията на този турнир не беше самоцел, защото всичко направено ще допринесе за облагородяване на градската среда“, каза кметът Пенчо Милков. 
Представителят на Международната федерация Рууд Хайселар заяви с усмивка, че вече се чувства русенец, тъй като направил вече няколко визити в нашия град. Той благодари за организационната работа на Общината, нарече езерото „отлично“ и поздрави „ентусиазираните хора“ от клуб „Локомотив“.
„За нас домакинството на този турнир беше кауза. Признателен съм, че ни повярваха и подкрепиха. Световната купа ще се състои в момент, когато клубът по кану-каяк „Локомотив“ /Русе/ ще отбележи 70 години от своето създаване. Русенското участие при жените ще е с каякарките Александра Гришина-Михалашвили и Ивона Цветкова. На старт ще са още двама юноши /каяк/ и една девойка в каяка. „Локомотив“ е единственият клуб с медал от световно първенство на маратон - унгарката Беренике Фалдум се състезава за България в продължение на 5 години и завоюва бронзово отличие. По наша покана тя, съпругът й и двете й деца ще пристигнат като гости на турнира“, разкри директорът на Спортното училище Евгени Недев.