Русенският окръжен съд е спрял производството по несъстоятелност на „Русенска корабостроителница Запад“. Решението е взето след уведомление от синдика Мариян Нейков, че Корабната дължи вече близо 600 хил. лева за охрана, касата на дружеството е почти празна, а кредиторите не изпълняват разпореждането на съда да осигурят финансови средства за разноски в производството.
Корабната се охранява от фирма „Багатур груп“ ЕООД, задълженията към която по издадените между 01.09.2021 г. до 31.03.2023 г. фактури са в размер на 590 068,95 лева. А основни приходи на дружеството в несъстоятелност са приходите от наем от „Инфраеко“ ООД в размер на 1400 лева месечно.     
До миналата година кредиторът Корпоративна търговска банка е предплащал средства за разноски, които са отивали основно за охраната. Както „Утро“ писа, през декември 2021 г. синдикът на КТБ проведе търг за продажба на имуществени права на банката, сред които и кредитите за над 58,5 лева на Корабната. Те бяха закупени от столичната фирма „Инфра Експерт“ АД за 4 пъти по-ниска сума - 13 433 600 лева или едва по 23 стотинки за всеки лев.
Очакванията бяха, че новият кредитор като частна фирма, за която е нормално като добър стопанин да се грижи за всеки вложен лев, ще предприеме бързи действия, с които да оправдае сериозната си инвестиция. Корабната обаче така и не отвори врати и нищо за нейна продажба или отдаване под наем така и не се чу.
Тъй като още преди година синдикът би тревога, че за охрана вече няма пари, през юни 2022 г. съдът задължи кредиторите на дружеството да преведат поне 200 хил. лева за текущи разноски, като им даде два месеца за изпълнение. До този момент обаче тази сума не е предплатена.
Спряното производство може да бъде възобновено в срок от една година, в противен случай съдът ще прекрати производството по несъстоятелност и ще постанови заличаване на длъжника от търговския регистър. В този случай ще се отиде към ликвидация и разпродажба на всички активи за удовлетворяване на кредиторите. Вариант, който изглежда напълно устройства „Инфра Експерт“ АД. Не е ясно само какво ще стане, ако фирма „Багатур груп“ реши, че не иска да чака повече за парите си, и остави завода без охрана. В този случай той вероятно ще бъде разкостен за броени седмици.