„Дунав“ не прави сметки, не участва в „шоуто“ в групата, играе само за себе си и верните си фенове, на които искахме да подарим една страхотна емоция и затова се борим със зъби и нокти във всеки мач. Имахме този сезон силни и слаби моменти, но всичко се решаваше на зеления килим - колкото и както можем. Така ще бъде и до края“.
Този цитат е от официалната страница на ФК „Дунав“ след победата на отбора с 2:1 срещу „Струмска слава“.
Какво разбираме от него - че отборът не влиза и няма да влиза в договорки, че надеждата за участие на бараж минава през честен футбол до последния мач.
А той е на 4 юни срещу „Спартак“ /Плевен/. Плевенчани са 12-и с 41 точки, не са заплашени от изпадане и на практика няма за какво да играят, ако, разбира се, не бъдат стимулирани от други клубове.
Този двубой ще е интересен и заради друго - бившият футболист на „Дунав“ Васко Шопов е основна фигура в „Спартак“, а старши треньорът Цветомир Младенов изкара няколко години като наставник в Русе.
Другата възлова среща е между „Спортист“ и „Добруджа“ в Своге. Добруджанци имат 39 точки, с 3 повече над чертата с изпадащи отбори. Головата им разлика също не е чак толкова лоша /38:39/, но ако загубят тежко, може да попаднат във водовъртеж. За „шоколадите“ е ясно, че ги устройва само победа, дори да е само с 1 гол повече.
Защо? Ако приемем, че „Дунав“ вземе трите точки в Плевен, ще финишира с 52, толкова, с колкото ще завърши и „Спортист“. Предимството обаче ще е за тима от Своге, защото има по-добри показатели в преките дуели срещу дунавци - 5:2 и 0:1.
Най-малки изглеждат шансовете за третото място на „Марица“. Тази позиция може да бъде достигната от пловдивчани, ако „Спортист“ и „Дунав“ се сгромолясат със загуби, а трите точки тръгнат към Града на тепетата. Освен това „маричките“ ще гостуват на „Струмска слава“, а радомирци няма накъде да отстъпят, ако искат да останат във Втора лига. Те са с 36 точки и се нуждаят от задължителна победа.
Но ето как изглежда класирането със замесените в екшъна отбори. В него не фигурират дублиращите отбори на ЦСКА 1948 и „Лудогорец“, тъй като нямат право на промоция в Ефбет Лига.
„Етър“ и „Крумовград“ се класираха директно за елита.
1. „Етър“         63
2. „Крумовград“     57
-------------------
3. „Спортист“ 49 бараж
----------------
4. „ДУНАВ“         49
5. „Марица“         47
------------------
13.“Добруджа“     39
14.“Созопол“         38
---------------
15.“Струмска слава“     36
16.“Витоша“         36

Феновете посрещнаха
Анатоли Нанков с аплодисменти

Публиката на „Дунав“ посрещна сърдечно и с аплодисменти старши треньора на „Струмска слава“ Анатоли Нанков. Бившият футболист на русенския отбор се разговори дружески преди мача с Мартин Ковачев и Диян Димов, освен това беше в прекрасно настроение.
Нанков направи дебют за мъжкия тим на „Дунав“, когато бе едва на 16 години. В продължение на 4 сезона записа 65 мача с 1 гол. Като част от юношеската гарнитура на дунавци стана и шампион на България.