Осем учители от областта са тазгодишните носители на почетното отличие „Неофит Рилски“, което се присъжда ежегодно от Министерството на образованието и науката /МОН/. Наградите им бяха връчени вчера от областния управител Анатоли Станев и началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ Росица Георгиева.
Това е най-високото отличие на МОН, чиято цел е да насърчи устойчивото и иновативно училищно и предучилищно образование. То е учредено през 1996 година и по традиция се връчва в дните около един от най-обичаните български празници - 24 май.
Предложенията за наградените се правят от РУО, учителските синдикати и работодателските организации в сферата на образованието. 
Отличията се присъждат за дългогодишна и цялостна професионална трудова дейност на директора на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване /ПГРКК/ Ивелина Георгиева; на Росица Хальова, главен учител в начален етап в СУ „Васил Левски“; на директорите на детските градини „Синчец“ и „Слънце“ Десислава Йорданова и Ирена Минчева; на Полина Лъвчиева, преподавател по английски език в ОУ „Иван Вазов“; на Илиян Караджов, старши учител по математика и информатика в същото училище; на Боряна Кюркчиева, старши учител по задължително пиано в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и на директора на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Бяла Александър Джеков. 
„Русенското образование винаги е било на високо ниво и днешните награди са поредното доказателство за това. Благодарение на усилията на русенските учители нашите деца печелят международни състезания и олимпиади, разнасят славата на града ни по света и се превръщат в достойни граждани, пример за подражание на мнозина. Поздравления за положените усилия, професионализъм и търпение от вас - съвременните будители“, каза по време на церемонията областният управител Анатоли Станев. 
„Грамотите, които днес държите са знак за това, че вие сте не само добри професионалисти, но и вие сте сред тези, които изграждат бъдещето на нашата страна“, подчерта Росица Георгиева.
„Всички работим за това бъдещето на нашия град и страна да са по-добри от нашето настояще. Поздравления за наградените учители“, каза заместник-кметът по хуманитарни дейности на Русе Енчо Енчев.
„Трябва да положим усилия в посока младите хора да остават в Русе и региона, а не да емигрират. Образователните институции в Русе и региона ни карат да се чувстваме сигурни, когато става дума за децата от областта“, посочи председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев.