Зони 30 и 40 - улици, по които максималната разрешена скорост за превозни средства ще бъде 30 км/ч и 40 км/ч, ще бъдат създадени около училища, детски градини и на други невралгични места в Русе. По закон позволената скорост в населено място е 50 км/ч, ако няма изрично ограничение.
Свалянето на скоростта в голяма част от центъра на града е само един от елементите на предварителния проект на Генерален план за организация на движението /ГПОД/, за който Общината събира мнения и предложения на граждани в рамките на 30-дневно обществено обсъждане. 
Проектът е основа за усъвършенстване на системата за регулиране на движението в зависимост от интензивността и характера му, при конкретните особености на застрояване на населеното място. С него се предлагат строителни мероприятия за реконструкции на улици, кръстовища, монтиране на светофарни уредби, изграждане на пешеходни подлези или надлези, обособяване на зони за паркиране, развитие на велосипедна инфраструктура и други дейности за подобряване на условията на движение. Целта е да се подобрят условията за безопасност на движението и да се намали пътния травматизъм по уличната мрежа на Русе и общината, както и да се повиши пропускателната способност на уличната мрежа и да се намалят задръстванията по кръстовищата. Последният такъв план е изготвен преди повече от 30 години.
Повече информация и подробности по схемите на предварителния проект на ГПОД могат да бъдат получени в отдел „Транспорт“, бул. „Ген. Скобелев“ 45, всеки работен ден от 10 до 12 ч.
Писмени становища, мнения и коментари могат да се изпращат на хартиен носител на адрес: гр. Русе, пл. „Свобода“ 6, на вниманието на Димитър Недев - зам.-кмет на Община Русе, относно: „Предварителен проект на Генерален план за организация на движението“, както и на електронна поща [email protected], относно: „Предварителен проект на Генерален план за организация на движението“.