Представители на Коалиция HPV поискаха в отворено писмо до Министерство на здравеопазването и всички здравни институции действаща политика за ваксинопрофилактика в България. Това съобщиха от неправителствената организация.
Проф. д-р Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология, и д-р Момчил Баев - основател на Фондация „Астра Форум“ внесоха писмото, което, в навечерието на 1 юни, има символично послание за по-голяма грижа към здравето на децата и дава старт на информационната кампания на коалицията „Защити бъдещето им!“.
От организацията настояват Министерството на здравеопазването да ускори Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България.  
Коалиция HPV призовава за промени в краткосрочен план, които да гарантират постигането на годишни цели за ваксинално покритие в таргетната група (момичета от 9 до 14 г.): 15 % през първата година; 25 % - втората година; 35 % - в третата. Според експертите от Коалицията заложените цели могат да се достигнат, ако се проследяват регулярно, като се обявяват постигнатите резултати и се предвидят стимули за изпълнителите на здравна дейност.
От Коалиция HPV настояват и за започване сред таргетните групи на национална информационна кампания за превенция на свързаните с HPV заболявания на Министерство на здравеопазването, за кампании на регионалните здравни инспекции и/или кампании за информираност на подрастващите в училищата, съвместно с Министерство на образованието.
В писмото от коалицията допълват, че очакват в срок от 30 дни представители на Министерството на здравеопазването да насрочат среща с представители на HPV за обсъждане на предложените промени.
На 29 май вирусологът проф. Радка Аргирова заяви пред журналисти, че ваксиналното покритие срещу рак на маточната шийка е не повече от три процента. Средно 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточна шийка, показват данни от Националния статистически институт. Ваксината срещу човешки папиломен вирус е единствената, регистрирана срещу раково заболяване, каза още проф. Аргирова.