Внесеният от служебното правителство проектобюджет за 2023 г. предвижда 10,285 милиона лева целеви субсидии за капиталови разходи на общините. Това съобщава министърът на финансите Росица Желева в отговор на запитване от русенския депутатат Мартин Димитров.
Най-голямата финансова инжекция е за Община Русе - 3,457 млн. лева. Иваново следва да получи 1,406 млн. лева, Две могили - 1,084 млн., Сливо поле - 1,016 млн., Бяла - 1 млн. За Ветово са предвидени 859 хил. лева, за Ценово - 782 хил., а за Борово - 691 хил. лева. 
Все още не е ясно дали парламентът ще обсъжда този вариант за нов бюджет или съвсем друг ако редовно правителство бъде сформирано. До приемане на общинските бюджети обаче общинските съвети могат да одобрят разчети за финансиране на капиталови разходи, напомня финансовият министър.
Целевите субсидии могат да се използват за строителство и за основен ремонт, за придобиване на материални активи и земя, за проучвателни и проектни работи и капиталови трансфери. Разчетът за финансиране на капиталови разходи в община Русе съдържа дълъг списък с проекти, които са на различен етап на реализация и усвояване на финансовите средства. Сред тях са реконструкцията на тубдиспансера, поставяне на повдигнати пешеходни пътеки и ремонти на улици, ремонти на училища и детски градини, реконструкцията на Симеоновата къща, която още е в процес на изпълнение и др.