Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ работи по нов проект за подобряване на навигационната обстановка по реката, чрез който ще достави ново хидрографско оборудване. Той ще надгради вече успешно приключилия проект за подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по Дунав, по който беше построен катамаранът за хидрографски проучвания „Дунав 1“.
До края на годината предстои обновяване на остарялото хидрографско оборудване на „Дунав 1“ с многолъчев ехолот и лазерна радарна система LiDAR. Те ще подпомогнат работата на експертите на ИАППД при сканиране на речното дъно и ще предоставят нагледна 3D визуализация. Така ще се извършва още по-добра проучвателна и навременна геодезическа и хидрографна дейност в общия българо-румънски участък на река Дунав.
Проектът е на обща стойност 2 039 168.29 лева, а срокът му на изпълнение е до края на календарната 2023 година. 85% от финансирането е от  Европейския фонд за регионално развитие - 1 733 293.05 лева. Националното съфинансиране е 15% или 305 875.24 лева.