„Археология на щастието“ - това е мотото на  фестивала „Процес - Пространство“, който тази година отбелязва своето 34-о издание. То ще протече на три сцени - Русе, Варна и Балчик. Началото се поставя с изложба на 31 май в Художествената галерия в Русе, а вълнуващият финал е Балчик в уикенда 9-11 юни. Варна е горещият център на едно от най-провокативните събития - изложба „Тухлата 2023“.
Творческата част на фестивала, през която поканени творци ще работят ще се проведе в град Балчик от 2-ви до 11-ти юни. За 34-то издание на форума са избрани участници и гости от България и чужбина, които ще работят на място и дистанционно. Куратор на проекта е изкуствоведът Христина Бобокова, артистичен директор е художничката Рада Якова.
Целта на мотото на фестивала е да ни накара да се замислим за различните разбирания за понятието щастие в съвременното общество, артистичните пориви, търсения, емоции и процеси, които ни доставят удовлетворение от живота, удоволствие или пък ни правят нещастни. Индивидуалните вълнения, отнесени към ежедневните проблеми, вълнения и страсти, както и отделни факти от живота и дефекти в обществото, отнесени към напредъка и промените около нас и на които ставаме свидетели в съвремието, биха могли да намерят отражение в творчеството на артистите участници, работещи в група или индивидуално в рамките на фестивала.
„Процес - Пространство“ е платформа, изградена за артисти и дава възможност за обмяна на опит, колаборация, индивидуално развитие и изказ, дискусии по актуални теми свързани с култура и изкуство. През 2023г. партньори на фестивала са Община Русе, Община Варна, Община Балчик, художествените галерии в Русе, Варна и Балчик, СБХ, културните центрове „РеБонкърс“ и „Мелницата“, фестивалите „Буна“ и „Август в изкуството“ и др.
Основен организатор на форума е фондация „Процес - Пространство“. Под егидата на организацията в периода на месеците март и април се провежда арт акция „Тухлата 2023“, която включва 150 селектирани творци от цялата страна. Резултати от акцията и имената крайните участници ще бъдат изложени по време на фестивала в Балчик, както и в съпътстващи събития.
В рамките на фестивалът ще се открият четири изложби в три града в страната, които са със свободен достъп за публика.
В Русе това е изложбата „От въглен към огън“, посветена на изкуствоведа Димитър Грозданов. Тя ще бъде открита в Художествената галерия на 31 май, вторник, от 18 часа. Експозицията събира и представя основни за творчеството му произведения, както и филма „Данте и въздушното перо“ на режисьора Димитър Липовански.  Изложбата може да бъде видяна до 22 юни.
Изложбата „Тухлата 2023“, представяща резултата и произведенията от проведената мащабната арт акция в цялата страна в периода март-април 2023 г. Тя ще бъде подредена в културен център „РеБонкърс“, откриването е на 8 юни от 18 часа и може да бъде видяна до 3 юли.
Градската художествена галерия в Балчик ще бъде домакин на изложбата „Димитър Грозданов - другото лице“, която се открива на 9 юни от 17.30 часа. Експозицията представя по редки творби на художника и изкуствовед от частни колекции и може да бъде видяна до 5 юли.
Още една изложба предстои в Балчик - „Археология на щастието“. Тя ще бъде открита на 10 юни от 18 часа  в информационен център „Мелницата“. Експозицията представя художествени произведения от 34-то издание на фестивал „Процес - Пространство“, която може да бъде видяна до 5 юли. Куратор е Христина Бобокова, арт директор Рада Якова.
На 10 юни „Мелницата“ ще приеме и еднодневен форум-дискусия на тема „Проблеми и перспективи на съвременното изкуство в България 2023“.
За лектори на дебата са поканени личности, работещи в сферата на съвременното изкуство, куратори, журналисти, културолози, които ще представят свои мнения, наблюдения и позиции по теми с акценти: познанията и възприемането на съвременното изкуство в България; публики за съвременно изкуство в страната; експониране, изложбени пространства и музеи за съвременно изкуство в България; пазар и колекциониране на съвременно българско изкуство.
Лектори са Маргарита Доровска, директор на музей на хумора и сатирата в Габрово, куратор; Георги Лозанов, философ, анализатор, журналист, преподавател; Греди Асса, художник и преподавател; Ралица Герасимова, куратор, представител на неправителствения сектор, работещ за развитие на съвременно изкуство в България; Владимир Илиев, колекционер и собственик на галерии в България и чужбина; Иглика Христова, преподавател по изкуства в Сорбоната,Париж, съвременен артист; Радослав Механджийски и Теодора Константинова,създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art & Culture и 5New Artist Studio, създатели на документалния филм „От къде на къде българско изкуство“.