Хиляди ученици, учители и родители шестваха в Русе в Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност - 24 май.
В парада се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, барабанчиците от Националното училище по изкуствата, мажоретният състав „Екстрийм“ и младежкият гвардейски отряд. Участниците, разделени в два лъча, се събраха на централния площад, където изпяха заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“. 
„Този ден ни обединява. Това е най-българският празник, най-топлият и обичан от нас. Много малко са датите, на които всички заставаме без разделение един до друг, в които духът ни е обединен. Да благодарим и на съвременните будители, които държат ръцете ни, докато се учим да пишем, и са търпеливи с неумелата ни реч. На всички, които носят словото в себе си и го карат да пребъде в творчеството си. Обичайте българските думи, песни, книги - те са най-ценното, което имаме!“, каза в словото си кметът Пенчо Милков.
„Днес ние осъзнаваме важността на знанието и иновациите, но сякаш често подценяваме грамотността и забравяме за нейното значение за книжовния и политически подем на България. Нека помним, че овладяването на езика и осъзнаването на могъществото на буквите са също и гарант за нашата свобода. Собствената писменост и слово, както и пробуденото съзнание ни правят независими. Днес ние се прекланяме пред образованието и духовността, пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, пред българите, продължаващи да допринасят за културното влияние на страната ни по цял свят. 24 май обаче е не само отношение към миналото. Не трябва да е и поредната дата, в която просто свеждаме глава пред знайните и незнайни будители, защото преди всичко днешният празник е празник на съзиданието“, посочи областният управител Анатоли Станев.
„Няма друг празник, който да се празнува толкова дълго. 172 години празнуваме 24 май. Смело можем да кажем, че това, в исторически план, е един от най-сериозните празници в Европа“, каза в обръщението си към зрелостниците на Математическата гимназия председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Преди това той беше в Дойче шуле, където заяви: „Щастлив съм да посрещнем тук, в моето първо и единствено училище, един от най-хубавите и истински празници - 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.
От 12.30 часа пред Доходното здание се състоя ежегодната официална церемония по връчването на почетна грамота и плакет на учениците от образователните институции, постигнали завидни резултати в своето обучение. 31 възпитаници на училища от община Русе бяха наградени от кмета Пенчо Милков. 
Кулминацията на тържествата по случай празника беше в Голямата зала на Доходното здание, където на официална церемония бяха отличени тазгодишните носители на Награда „Русе“.