Новите носители на Награда „Русе“ за 2023 година получиха снощи отличията си и това беше кулминацията на честването на 24 май.
Тази година носителите на приза са осем, с трима по-малко от миналогодишните. Така за пръв път от много години броят на удостоените с най-високото местно отличие е едноцифрено число и това е още една стъпка във вярната посока - наградата да се откаже от обезличаващата я масовост, а да се върне при замисъла си и да добие отново голямата си тежест. Да отличава постижения, а не юбилеи или да обслужва някаква конюнктура. Първото връчване на този много авторитетен тогава приз е през месец май 1985 година, когато той е само един и го получава народният артист професор Васил Арнаудов, главен художествен ръководител на прочутия по света русенски хор „Родина“. Наградите се връчват до 1988 година и след близо десетгодишно прекъсване традицията е възобновена през 1996 година.
Ето кои са новите кавалерите на Награда „Русе“ 2023:
За изключителен принос в областта на изкуството и културата: един от най-добрите български диригенти маестро Емил Табаков.
За сценични изкуства: Стелияна Димитрова-Хернани, диригент на хора на Русенската опера с безспорни постижения в изкуството.
За визуални изкуства: Елена Великова, изкуствовед, куратор и дългогодишен директор на Русенската художествена галерия.
Наградата „Яна и Георги Стефанови“ за млад творец - Преслав Ламбев, цигулар, ученик в 11 клас в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ с ярки постижения и завоявани награди от национални и международни конкурси.
За изключителен принос в областта на образованието: проф. д-р Владимир Хвърчилков, преподавател в Русенския университет, бивш директор на Областната дирекция по безопасност на храните.
За постижения в областта на гимназиалното и висшето образование: проф. д-р Велизар Павлов, декан на факултет „Природни науки и образование“ на Русенския университет, създател на единствената в България и много успешна специалност „Финансова математика“, която на 19 май чества своята 10-а годишнина.
За постижения в областта на предучилищното, началното и основното образование: Снежана Никова, дългогодишен директор на ДГ „Русалка“.
За научен и учителски екип: ОУ „Васил Априлов“.
Комисията не присъди награда за литература - проза, поезия, драматургия, превод, журналистика и културно-историческо наследство.