„Хората, които не разбират това, което правите, гледат на Вашата работа като на разход. А тя е инвестиция в бъдещето на нашата нация - за това те трябва да Ви благодарят. Аз Ви благодаря!“ С тези думи служебният министър на културата Найден Тодоров се обърна към артистите, музейните специалисти, читалищните деятели, писателите и личностите от различни области на духовния живот и култура, които Министерството на културата отличи с почетния знак „Златен век“ по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
В елитната компания на наградените е и известният русенски историк Ренета Рошкева, която получи почетен знак „Златен век“ - печат на Цар Симеон Велики - сребърен и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.
Ренета Рошкева е уредник в отдел „История на България XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей. Автор е на многобройни научни публикации и изследвания. „Дружество „Ступанка“ и русенските жени през Възраждането“; „Женското дружество „Закрила“ в Русе“; „Сватбите в Русе през първата половина на XX в.“ (съвместно с Н. Цветкова) и „Лекарките в Русе от Освобождението до 1944 г.“ са само малка част от тях.
Ренета Рошкева без преувеличение може да бъде наречена най-добрия познавач на женските движения и инициативи в Русе, както и на русенките, оставили следа в градската и националната история.
Една от последните й стойностни и запомнящи се инициативи бяха Феминистичната разходки из Русе. Тя беше посветена на Димитрана Иванова - ръководителка на българското женско движение в периода 1926-1944 година и ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки.