13 млади дизайнери са финалистите в международния конкурс IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week. Това съобщиха от висшето. 
Финалът ще се състои на специално модно събитие на 31 май в залата на галерия „Оборище 5“.
След селекция на предадените проекти, журито, съставено от известни и изявени модни дизайнери от България и Европа, стилисти, журналисти и модни фотографи, избра финалистите. Това са Вера Димитрова от НБУ, МП “Мода, стайлинг и бизнес стратегии”; Теодора Чифутис от НХА; Мария Попова & Гергана Димова - дизайнери; Моника Маркова от НХА; Милица Миланова от НБУ, БП “Мода”; Мая Матева от НБУ, МП “Мода, стайлинг и бизнес стратегии”; Кристина Любенова от НБУ, БП “Мода”; Хелин Салиева от НБУ, БП “Мода”; Ели Ненковска - НБУ, БП “Мода”; Едже Дервиш - НБУ, БП “Мода”; Десислава Кехайова & Ивайло Владимиров - НБУ, МП “Мода, стайлинг и бизнес стратегии”; Ани Хаджиева - АМТИИ; Ана Кргович от Загребския университет.
На модното ревю младите дизайнери ще представят различни стилове и визии в света на модата, колекции, които се отличават със свежи и новаторски идеи, изпълнени с естетическа изящност и внимание към детайла. Участниците ще демонстрират своя уникален подход към модното изкуство и вдъхновението си чрез уникални и неповторими модели, отбелязват организаторите. 
IDEAMODA е международен конкурс за млади модни дизайнери, организиран от Нов български университет в партньорство с концептуална дизайнерска платформа "Иван Асен 22" и IFC. Целта на форума е да се превърне в платформа за изява на младите и талантливи хора от България и Европа. Професионалният подход е в съгласие с най-добрите практики в тази област.
Призовете целят да подпомогнат младите дизайнери при стартиране на собствен бранд – парична награда, обучение в магистърска програма в НБУ, професионална шевна техника, представяне на избрани колекции в модни издания и платформи. /ММК