Съставите на Общинския младежки дом, на Общинския детски център за култура и изкуство и ученици от  русенските училища ще изпеят заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“, написан в Русе от преподавателя по френски език в Първа мъжка гимназия Стоян Михайловски през 1982 година. Хоровото изпълнение ще прозвучи в 11 часа на 24 май и ще бъде част от богатата програма за отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Русе.
Началото ще бъде дадено половин час по-рано, когато два лъча с представители на всички учебни заведения в града ще тръгнат от СУ „Христо Ботев“ и ПГДВА „Йосиф Вондрак“. Шествие ще бъде съпроводено от маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър с ръководител маестро Димчо Рубчев и барабанчици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. В него ще се включат и мажоретният състав „Екстрийм“ и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Участниците в празника ще се придвижат по ул. „Александровска“ и ще се съберат пред сградата на Община Русе. Както „Утро“ вече съобщи, тази година ще бъде възстановена една традиция, живяла в града до Освобождението. Ученици от ОУ „Тома Кърджиев“ с класен ръководител Милена Рубчева ще манифестират с точно копие на нарисуваната през 1866 година от Николай Павлович по поръчка на читалище „Зора“ картина „Лик на нашите свети отци Кирила и Методия“. Оригиналът се пази в Художествената галерия на „Борисова“ 39.
От 12.30 часа пред Доходното здание ще се състои традиционната церемония по връчването на почетна грамота и плакет на ученици за постигнати през учебната година високи резултати.
В 19 часа в Голямата зала на Доходното здание ще започне церемонията по връчване на Награда „Русе“ 2023. В нея ще се включат Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, балетът на Държавна опера -Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев, танцово студио „Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, изпълнители на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и балет „Импулс“ при Общинския младежки дом с ръководители Петя Бонева и Вероника Миланова.