Ген. Атанас Атанасов пострада вчера катастрофа на пътя Русе-Бяла в участъка след разклона за Борово. Лекият автомобил „Фолксваген“, в който е пътувал лидерът на ДСБ и съпредседател на Демократична България, се е ударил в спрял пред него турски товарен автомобил. В леката кола са били само той и шофьорът.
Катастрофата е станала минути преди 11.30 часа, като и двете превозни средства са се движили в посока Бяла. По първоначална информация в участъка се е извършвало косене на храсти и треви встрани от пътя и движението се е извършвало поетапно в двете ленти. Според разказа на водача на камиона пред него е имало няколко товарни автомобила, които са спрели с включени аварийни светлини. Той също е намалил и е пуснал аварийните, но отзад го е ударил лекият автомобил. Малко след катастрофата се появи информация, че той е на НСО, но от службата отрекоха. Колата е на парламента.
На място са били изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. Ген.Атанасов е пътувал на задната седалка, не е имал колан и при инцидента се е ударил в предната седалка. шофьорът не е пострадал.
Депутатът е откаран за преглед в болницата в Бяла.
„Той беше прегледан от дежурния хирург, като му бяха направени образни изследвания в местата, които посочи като травми - в гърдите и в областта на дясното рамо. Нямаше данни за фрактури и пациентът беше освободен, след като пожела да си тръгне. Състоянието му не налага болнично лечение“, обясни директорът й Димитър Димитров.
Пробите за алкохол и наркотици на двамата водачи са дали отрицателен резултат. Заради инцидента движението в района на местопроизшествието беше затруднено над 4 часа.
Все още се изяснява причината за катастрофата. Очевидци твърдят, че задните светлини на тира не са светнали при спирането, но това не е потвърдено и ще се изясни по време на цялостното установяване на причините за инцидента.
Това е втора катастрофа с виден политик на пътя Русе-Бяла в най-новата история. В началото на 90-те години в тежък сблъсък пострада тогавашният зам.-кмет на Момчилград и бъдещ лидер на ДПС Лютви Местан пострада много сериозно, но успя да се възстанови.