Паметен знак, посветен не 150-ата годишнина на професионалното образование у нас, е най-новият паметник в Русе. Той беше официално открит в присъствието на много гости и граждани в петък и бе осветен от митрополит Наум в съслужение със свещеници от митрополията.
Паметният знак е поставен върху постамента пред някогашното Столарско училище, днес Професионална гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Идеята е на инж. Валерий Машев и арх. Симеон Рангелов, а мястото е символично - гимназията е едно от първите професионални училища у нас. Изработването му е дело на двама известни русенски творци - скулпторите Георги Радулов и Даниел Кънчев, а на плочата е цитирана строфа от стихотворението „Ръката на учителя“ на Харалампи Харалампиев: „И всеки помни по един учител - из стръмното ръката му подал...“.
Председател на Инициативния комитет за отбелязването на годишнината с този паметен знак беше проф. Ангел Смрикаров. Организацията беше поета от специално създадената фондация „Познание“ с управител Миряна Машева. Те са подкрепени в начинанието си от Община Русе, Регионално управление на образованието, Русенски университет, Регионалния исторически музей, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив - Русе.
В словата си кметът Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев подчертаха важността на професионалното образование и днес, а началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева прочете поздравителен адрес от служебния министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов. Тя връчи и почетни плакети от името на министъра на Професионалната търговска гимназия в Свищов, ПГСС „Ангел Кънчев“, ПГДВА „Йосиф Вондрак“, ПГО „Недка Иван Лазарова“, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“.
Сред ораторите беше и дългогодишният преподавател в СУ „Йордан Йовков“ и носител на приза за миналата година „Посланик на свободния дух в моето училище“ Стефан Тотев.