Повече от 600 са участниците, които днес стартираха в различните дисциплини на деветото издание на Маратона на приятелството в Плевен. Бегачите са представители от 16 държави, сред които Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ и други.
Спортното събитие бе открито от заместник-кмета на общината Стефан Милев, Оливър Патън от посолството на Великобритания у нас, който стартира в маратонската дистанция, Раду Молдован, съветник по икономическите въпроси към Посолството на Румъния в България и Станимира Георгиева, от "Айс-Оупън", съорганизатор на маратона.
"Маратонът на приятелството се превърна в традиция за града ни, която привлича все повече участници всяка година", отбеляза Милев. 
"Събрали сме тук, за да организираме този празник. Ще има първенци и те ще бъдат наградени, но най-важното е нашата мисия – приобщаването на хората с различни възможности, които са част от нашето общество. Трябва всички да бъдем по-приемствени, нека се обичаме повече и да се разбираме, а спортът да ни обединява", каза Станимира Георгиева
Най-възрастният регистриран участник в маратона е Петър Петров на 86 години, който е участвал в софийския маратон 36 пъти поред. За да са работоспособни младите, трябва да спортуват, каза Петров преди да стартира в 42-километровата дистанция. Сред по-възрастните участници е 71-годишният Васил Николов, който стартира в полумаратона. "Вместо да се воюва, трябва да се спортува. Участието в маратона е за здраве и искам да покажа на младите, че и на тази възраст, може да си част в такива събития", подчерта той. 
Стартът на всички дисциплини по традиция бе даден пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" на централния площад "Възраждане". Там ще бъде и финалът.
Дисциплините, в които се провежда Маратона на приятелството, са маратон и полумаратон, 10,55 км, щафета и 3-километровия масов кроса "Аз мога". 
И тази година е предоставена възможност на децата да участват в специалния формат Fun Run Kids, който с най-масово участие. До финала на маратона в зелените площи около старт-финала и на сцената всеки желаещ ще може да се включи и в игрите на открито Park+, насочени към популяризиране на здравословния активен начин на живот и приобщаването на хората с увреждания. 
БТА припомня, че с дарения маратонът ще подкрепи програмата "Готови за успех" на фондация BCause. Ще бъде осигурена стипендия за студент в Медицински университет в Плевен. 
Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности - "Айс-Оупън", фондация "Светът на Мария", Фондация "Сошъл Фючър - Jamba", Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.