Проф. д-р Велизар Павлов, един от най-добрите български математици, е декан на факултет „Природни науки и образование“ в Русенския университет, има опит като общински съветник, зам.-кмет по хуманитарни дейности на Русе и експерт (нещатен) в областта на изборното законодателство в 40-то Народно събрание.  Проф. Павлов е създател на уникалната за България специалност „Финансова математика“, официално открита точно преди 10 години - на 19 май 2013 година. Студентите в тази специалност са известни с високите си постижения, множеството си награди и отлична реализация след завършването си.
На днешното честване на юбилейната годишнина на специалността се очакват много гости. Сред тях е вицепремиерът Атанас Пеканов, представители от най-високо ниво на местната и държавната власт, от Института по математика и информатика към БАН, партньори от средните училища в Русе, бизнес компании от Русе, много настоящи студенти, много завършили и реализирали се вече студенти, както и много ученици, които биха могли да изберат за свое поприще финансовата математика. 

- Проф. Павлов, как възникна идеята за специалност „Финансова математика“ и как стана самото й създаване? Тя е единствена в страната?
- Да, тя е единствена и уникална, за първи път в Русе и до ден днешен - единствена в България. През 2011 година, по време на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и награждаването на изявени и талантливи млади ученици от ученическия Институт по математика и информатика към БАН, учениците зададоха въпрос: „Има ли специалност „Финансова математика“ в България?“. Въпросът беше към представители на различните университети в страната и, за съжаление, отговорът беше отрицателен. Това провокира у мен идеята за проучване най-напред на чуждестранния опит в обучението по финансова математика за степен „бакалавър“. След като проучихме този чужд опит, основно във Великобритания - в University of Reading /Университета на Рединг/, в London School of Economics and Political Scienc  /Лондонското училище по икономика и политически науки/, в Dunelm House /Университета в Даръм, Англия/, в университетите на Единбург, Дъблин и Любляна - 
решихме, че можем да създадем тази специалност и при нас, в Русенския университет
Разбира се, това стана и с помощта на наши ключови и важни партньори от застрахователния и финансов сектор на централно ниво - основно компаниите „Алианц“, ДЗИ и ING.
- Колко време беше нужно от възникването на идеята до нейната реализация?
- Две години - започнахме от есента на 2011 година, а първият випуск беше приет през 2013 година. Преди това подготвихме, разбира се, проект към Националната агенция по оценяване и акредитация, за разкриване на обучение по тази специалност в професионално направление „Математика“. След като този проект беше оценен положително, стартирахме за първи път обучението през 2013 година. 
- Как подбрахте първите студенти - с кандидатстване или с някакъв друг вид подбор?
- Първите студенти събрахме основно от русенски училища - Математическа гимназия, Английска гимназия, Училището за европейски езици, като специалността беше представена на срещи със завършващите ученици, на които беше проявен доста висок интерес към нея. Така стартирахме 
първия випуск с 23-ма студенти, който 4 години по-късно завърши и получи много силна реализация
Това се наблюдава и при реализацията на следващите випуски. 
- Разкажете малко повече за реализацията на студентите, известно е, че те работят на високи и добре платени позиции.
- Това е най-голямото удовлетворение за нас - реализацията на завършващите студенти. Те наистина са на важни, отговорни и добре заплатени позиции, с високи перспективи за професионално развитие както във финансовия и застрахователния сектор, така и в областта на бизнеса. По-голяма част от завършващите тази специалност студенти се реализират в областта на средния и големия бизнес - там, където има големи логистични отдели, където има позиции за финансови анализатори и където се оценява рискът, правят се модели и прогнози, планират се съответните приходи и разходи.
- Може ли да се каже, че има 100-процентова успеваемост в реализацията на студентите?
- Нямам информация за студент, който да е завършил нашата специалност и да изпитва трудност в своята реализация.
- Какво всъщност означава финансова математика? Може ли този термин да се преведе и обясни на езика на всекидневието?
- Основната цел на нашата специалност е да подготвим 
висококвалифицирани специалисти за нуждите на банковия и застрахователен сектор и бизнеса
Основно в тези сфери се моделират различни финансови процеси, на базата на които се правят прогнозиране и планиране. Тук са включени и социалното дело чрез пенсионното осигуряване, логистиката - логистичните отдели, както и управлението на ресурси - суровини и материали за производството и готова продукция. Това са основните сфери на реализация и трябва да кажа, че пазарът на труда изпитва голяма нужда от подобни кадри, те много се търсят. Неслучайно един от нашите партньори - г-н Николай Събев, каза, че съчетанието между финанси, математика, английски език и компютри отваря всякакви врати във всякакви посоки. 
- Можем ли да обобщим, че тези специалисти предвиждат бъдещето и го управляват в известна степен?
- Да, те имат възможността да правят прогнози, а кой ще вземе управленските решения - това зависи вече от съответната компания. Обикновено това са управителните съвети, които на базата на съответния анализ, който се подготвя от подобен вид специалисти, взема управленските решения. Разбира се, 
възможността един ден наши студенти да станат управители е висока, даже вече имаме такива случаи 
- наши студенти да управляват среден бизнес в България като представители на американска компания за България. 
- Как намирате студенти в момента, това става все по-голям проблем за всички висши училища и за всички специалности?
- Трудно ги намираме, тъй като младите хора по традиция бягат от математиката. Матурата по математика в средното образование не е задължителна и по тази причина още от ранните години в гимназиалния курс учениците се насочват към по-леки варианти за завършване на средно образование и полагане на държавни изпити. Така математиката отива на заден план. Поради тази причина намирането на млади хора, които да искат да продължат своето образование в областта на математиката, е трудно. Неслучайно с Постановление 283 на Министерски съвет от 2021 г. държавата е определила нашата специалност като приоритетна и защитена, затова тя е 
освободена от семестриални такси за целия курс на обучение
Мога да отбележа една друга наша инициатива - проект „Анализирай това“, който ние реализираме тук, в рамките на община Русе, с някои от големите русенски гимназии. С помощта на този проект имаме възможност да представим на учениците начални знания в областта на финансите, в областта на моделирането на процеси, използването на специализирани софтуерни продукти и възможностите за тяхната бъдеща реализация и развитие. От този проект успяваме в някаква степен да намираме и студенти в нашата специалност. 
- Това неглижиране на математиката изглежда абсурдно, макар че сигурно е привлекателно за учениците, но всъщност нали смисълът е такъв -  математиката да намира решения на задачите, които поставя животът. Как може да се преодолее този проблем?
- На първо място - с въвеждането на задължителна матура по математика. Добре известно е, че след 7-и клас външното оценяване е задължително в областта на математиката или по математика - същото нещо трябва да бъде пренесено и в 12-и клас. Компромисен вариант би бил поне в профилираните математически и икономически гимназии, гимназии по електроника и компютърни системи, тази матура да бъде задължителна. 
Въпросът е много сложен и той касае цялата държава
като липсата на задължителна матура по математика е бягство от математиката и на практика води до това, че образователната система в България не произвежда висококвалифицирани кадри за високи технологии. Неслучайно в България, за огромно съжаление, в икономиката липсват високите технологии, както и инвестиции в тях. Липсата на тези инвестиции води до нискоефективна икономика, малка принадена стойност и след това, разбира се - един куп други негативни тенденции в България: обедняване, ниска работна заплата, нисък статус на живот и много други. 
- Ще са нужни може би години, за да се разместят тези тектонични плочи в образованието, за колко време може да се обърне тази тенденция?
- Ако се започне отсега, ще са нужни поне 10 години, за да бъде пренастроена образователната система и чак тогава ще се появят първите позитивни резултати. Но, според мен, този въпрос не бива да се отлага и трябва да се постави на най-високо ниво - правителство и парламент, за да се вземат съответните управленски решения. Бягството от математика е бягство от бъдещето на нашата държава, на нашата икономика и нашия просперитет.
- Или насочване на бъдещето в по-мрачни коловози, лишаване от възможности. Една от актуалните теми е изкуственият интелект. Може ли той да бъде конкурент на финансовата математика, или, за да не сегментираме въпроса толкова тясно - въобще на специалистите, които произвеждат университетите? 
- За да може да използва успешно изкуствения интелект, човек трябва да има съответната подготовка, съответните база, знания и умения, да познава теорията и практиката на дадена научна област. Ако той не ги познава, ако няма тези умения, той няма как да ги използва успешно. Освен това, 
изкуственият интелект няма как да свърши работата на конкретния специалист на 100 процента - той може да му помогне, но не и да го замести
Разбира се, тенденцията е такава, че с помощта на изкуствения интелект се повишава ефективността в различните сфери и това в известна степен ще замести работната ръка. Ще бъдат стимулирани някои оптимизационни процеси, но не бива да се плашим, светът върви в такава посока и ние трябва да се адаптираме.
- Трябва да гледаме на изкуствения интелект като на инструмент, а не като на конкурент, така ли?
- Да, изкуственият интелект трябва да бъде помощник. Скоро разговарях с лекар от софийската болница „Свети Иван Рилски“, който дава интересни примери за диагноза на свои пациенти с помощта на изкуствен интелект. За съжаление или за радост, изкуственият интелект не може напълно да замести специалиста, който въз основа на информацията, получавана от изкуствения интелект, вече може да прецизира и да формулира своята диагноза, както и съответната терапия за лечение на пациентите. Но във всеки случай изкуственият интелект много би помогнал, ето например - в областта на медицината. 
- Да се върнем към финансовата математика - как виждате бъдещето на тази специалност и нейното развитие?
- Оптимист съм. Дано този ентусиазъм, който имаме вече 10 години, да не стихва, да имаме млади хора, с които да работим. 
Тези млади хора, тяхната реализация и тяхното професионално и кадрово развитие са най-голямото наше удовлетворение
И разбира се - отзивите, които има от тях след завършването им - тези отзиви са особено ценни и важни за нас. След приключване на обучението младият човек да има позитивна нагласа, уважение и респект към това, което сме му подготвили като специалност. 
- Добре, но тази успеваемост, този успех, който не е тайна за колегите ви от другите наши университети, не поражда ли конкурентни намерения?
- Към този момент няма други опити за разкриване на такава специалност. Разбира се, причините могат да бъдат най-различни. Ние успяхме да намерим подкрепа в областта на практиката, тоест - 
някои от основните и най-важни курсове да ги водят наши колеги, които съвместяват важни управленски позиции 
в областта на практиката - на бизнеса, финансите и застраховането. Привличането на такъв тип кадри ни дава голямо преимущество и големи възможности за развитие на специалността. Изглежда, че не е много лесно да намериш такива специалисти. Знам само, че в Софийски университет са правили обсъждане за евентуално разкриване на такава специалност, но колегите са се отказали от тази инициатива.