Над 330 хил. лева с ДДС ще похарчи Регионалната здравна инспекция - Русе за борба с комарните популации на територията на областта. Изъпълнител на дезинсекционните мероприятия се избира с обществена поръчка, по която оферти се приемат до 26 май, така че пръсканията ще започнат най-рано през юни. Те ще обхванат комарните популации върху общо 85 353,70 дка площ и 175 биотопа на територията на област Русе. Финансирането се осъществява със средства предвидени по бюджета на РЗИ Русе съгласно плана за цялата страна и заповедта на министъра на здравеопазването от 21 април.
През миналата година РЗИ Русе обяви две поръчки за пръскания на стойност малко над 200 хил. лева, като и двете бяха възложени след пряко договаряне на фирма „Санси“. Сега обаче сумата е над прага от 271 000 лв., така че се започва открита процедура, която предполага повече конкуренция, но и възможни забавяния докато бъде обявен победител.
Свои пръскания срещу комари и кърлежи Община Русе започна още в края на април, първоначално в Русе и в кварталите Средна кула, Долапите, ДЗС, Образцов чифлик, като малко по-късно започна и третирането в малките населени места от общината.