Компания от Обединените аабски емирства проучва възможностите за участие в пристанищата в Русе и Варна, за които от години се чака процедура за отдаване на концесия, съобщи транспортното министерство. На среща с министър Христо Алексиев делегация от „Абу Даби Портс Груп“ са потвърдили интереса си към обекти, при които логистиката позволява да се използват възможностите на интермодалния транспорт.         

„Абу Даби Портс Груп“ оперира на 36 пристанища в Европа, Азия и Африка и разполага с над 100 кораба. Притежава и извършва дейност в индустриални зони с площ 550 000 кв. км, което е четири пъти повече от територията на България. Тяхната потенциална инвестиция в България би превърнала страната ни в транспортен хъб на Балканите.
Според министър Алексиев, проектът за Среден коридор от Азия през българските черноморски пристанища, е отлична алтернатива както на Северното трасе през Русия, така и на Босфора. Потенциалът на маршрута ще бъде засилен след реализацията на проекта Sea2Sea, който ще осигури железопътна свързаност между пристанищата в Северна Гърция и българските портове Бургас, Варна и Русе.
Нови концесии за русенските пристанища се чакат от 2016 г., но процедурата все се бави по неясни причини. В началото на 2021 г. отиващото си правителство на Бойко Борисов включи терминалите „Русе-изток и Русе-запад в списъка обекти, за които се подготвя възлагане на концесия, но няколко служебни правителства и редовното на Кирил Петков не придвижиха процедурата.
Русенските пристанища заемат ключова позиция в два от структурираните преди 24 години паневропейски транспортни коридори: коридор VII - Рейн-Майн-Дунав и Коридор IX - Хелзинки-Санкт Петербург-Москва-Букурещ-Русе-Александруполис. Пристанищата лежат и на международния транспортен коридор TPACEKA, който тръгва от Централна Азия и обхваща 15 държави, сред които Казахстан, Азербайджан, Иран, Азербайджан, Украйна, Турция, Румъния и България.
Със своите два терминала Русе-изток е най-голямото пристанище в българския участък на Дунав. То е и единственият дунавски порт у нас, в който при високи нива на водите могат да бъдат приемани и речно-морски кораби. Двата терминала имат капацитет за обработка на големи товари до 60 тона, а чрез 100-тонен плаващ кран - и на по-тежки и нестандартни товари. Разполагат с 14 корабни места и 164 000 кв.м складови площи. За развитие на пристанището са резервирани още 835 декара, на които концесионерът трябва да изгради зърнен и контейнерен терминал. 
Другият атрактивен за кандидат-концесионерите терминал е Русе-запад. Той разполага с 10 корабни места, 27 600 кв.м открити и 6900 кв.м закрити складови площи, както и с индустриален жп коловоз с четири клона с обща дължина над 1800 м. До 2015 г. негов концесионер бе дружество под контрола на ексбанкера Цветан Василев, но лицензът му бе отнет след фалита на Корпоративна банка.