Наука на високо ниво в полза на обществото - това е целта, която си поставят ръководството на Нов български университет (НБУ), преподавателите и студентите на департамента "Природни науки" със създаването на модерна лаборатория по вирусология. Тя е оборудвана с най-съвременна специализирана молекулярно-биологична и вирусологична апаратура за учебни и научноизследователски цели, съобщи пресцентърът на висшето училище.
В лабораторията ще се осъществява научноизследователска дейност в областта на търсене на нови вещества в растителни екстракти с антивирусна, антибактериална, антигъбна активност и други експерименти. Студентите ще се учат как да работят в напълно стерилна среда и как при проучванията си да използват пълния капацитет на модерната апаратура. Ръководителят на лабораторията доц. д-р Николай Петров споделя и амбициозното намерение в научноизследователската дейност на новата лаборатория да бъде включен и инвитро процес за разработване на "кандидат-лекарства".
Лабораторията ще предлага услуги и на външни потребители за изследвания за наличие на вируси в проби, начини на предаване на вирусни инфекции, схеми за превенция и борба с вирусните инфекции в здравния и аграрния сектор.
"Вирусите са голям проблем и за земеделието у нас. Някои от тях могат да унищожат реколтата напълно. Имаме капацитет и готовност да изследваме проби за вируси по растенията и да даваме препоръки на земеделците, с които да се справят с проблема и да спасят продукцията си", казва доц. Николай Петров.